Janina heeft het alleen maar koud gehad

Van een onzer verslaggevers, (Meerlo 21 oktober 2002)

,,Ik heb gewandeld en een heel erg koude nacht gehad'', was het laconieke commentaar van de 3-jarige Janina Vogel, die dit weekeinde een etmaal zoek is geweest. De Duitse peuter werd gisteren teruggevonden nadat ze 24 uur lang had rondgezworven in een bos en moeras in Limburg.


Ze raakte zaterdagmiddag zoek op camping 't Karrewiel bij het dorpje Meerlo en werd gistermiddag gevonden door een agent met speurhond. Het meisje was licht onderkoeld, had enkele blauwe plekken, maar was verder in orde.

De vermissing leidde zaterdag tot grootscheepse inzet van brandweer, politie en militairen in Limburg. Daarbij werden eerst helikopters van de politie ingezet, en later twee apache-gevechtshelikopters met speciale infrarood apparatuur.

,,Alle campinggasten hebben een rotweekend gehad'', zegt bedrijfsleider Berry Verhoogt van 't Karrewiel. ,,Het is hier net een dorp, en alle gasten hebben een dag en een nacht lopen zoeken naar dat meiske. Toen ze gevonden was steeg een gejuich op uit de caravans.''
Leden van de Mobiele Eenheid zoeken in de nacht van zaterdag op zondag naar de driejarige Janina Vogel. 
Foto ANP/Bas Rutten

Gisterochtend werd nog rekening gehouden met een ontvoering of een ernstig ongeluk. 

Camping 't Karrewiel is omgeven door bossen, met veel moerassen en meertjes. ,,Zaterdagnacht vroor het zelfs aan de grond, en we hebben enkele zware hoosbuien gehad. De kansen voor zo'n kind zijn dan niet echt gunstig'', aldus bedrijfsleider Verhoogt. ,,Daarom zijn we ook blijven zoeken, we wilden niet opgeven.''

De peuter werd uiteindelijk gevonden op zo'n 500 meter van de camping. Niet duidelijk is of zij ergens in slaap is gevallen. Ze was niet natgeregend, en had een dikke pols, een zere schouder en zat onder het vuil. ,,Toch was haar conditie vele malen beter, dan waarvoor de politie had gevreesd'', zegt Verhoogt.

De politie hoopt vandaag te achterhalen wat er met haar is gebeurd, maar zegt er vooralsnog niet van uit te gaan dat ze door iemand is meegenomen. Janina is uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis van Venlo. 

www.reddingshonden.nl