Liemers


Klinkende euromunt valt in lege collectebus

Door MIRIAM SZALATA - 9 augustus 2002

WESTERVOORT - De Reddingshonden Werkgroep Westervoort heeft geld nodig voor een uitrukkazerne. Burgemeester en wethouders leveren geen financiŽle bijdrage. Of toch wel.

Burgemeester Will de Laat laat zijn euromunt vallen in de collectebus die William Boekhorst omhooghoudt. 
- Foto: Henk Rodrigo -

Het komt een tikje vreemd over. Een burgemeester en een wethouder die een storting doen in een collectebus bij wijze van startsein voor een actie voor een goed doel. En dat terwijl ze nog niet zo lang geleden een verzoek voor subsidie hadden afgewezen.

Het geschiedde gisteren in Westervoort.

Daar stonden midden in het winkelcentrum De Wyborgh burgemeester Will de Laat, wethouder van Economische Zaken Albert Deuss, de Reddingshonden Werkgroep Westervoort en de winkeliers van De Wyborgh.

Doel van de bijeenkomst: het officiŽle startsein geven voor een actie die geld op moet leveren voor een uitrukkazerne voor de hondenwerkgroep. 

Al eerder was bij de gemeente Westervoort aangeklopt om een bijdrage. Die gaf toen aan de vereniging niet te willen subsidiŽren omdat die gemeentegrensoverschrijdend werkt. De provincie wilde ook niet over de brug komen omdat de werkgroep landelijk werkt. En het rijk verwees de club terug naar Westervoort.

Een typisch 'van het kastje-naar-de-muurverhaal'.

Te zot voor woorden, vonden enkele Westervoortse ondernemers die voor de reddingshondenwerkgroep in de bres sprongen en een financiŽle actie opzetten. Sinds gisteren staan overal in de winkels collectebussen. In januari moet er zo'n 150.000 euro binnen zijn.

Burgemeester De Laat en wethouder Deuss mochten de eerste officiŽle bijdrage doen. Een slimme zet van de winkeliers. Per ongeluk of...? "Nee hoor er gaat hier weinig per ongeluk", zei William Boekhorst van de ondernemersvereniging De Wyborgh nog voordat burgemeester en wethouder zich bij het gezelschap hadden gevoegd. Hij schudde met de collectebus. "Ik heb expres een lege meegenomen."

Will de Laat sprak even later lovende woorden over de 'landelijke vereniging binnen onze gemeentegrens'. Een vereniging die 'nationaal en internationaal waardevol werk doet' als zij wordt ingezet bij de zoektocht naar vermiste personen. Hij zei ook blij te zijn dat bij buurgemeente Duiven een locatie voor de uitrukkazerne was gevonden. 

Toen brak hťt moment aan. De Laat haalde 'een klinkende munt' uit zijn broekzak en die ging de collectebus in. Deuss trok de portemonnee, ook al voor een munt. En een biljet namens zijn vrouw.

"Het gaat om het gebaar", reageerde Boekhorst.

De Laat beloofde: als de uitrukkazerne in Duiven er staat zal Westervoort niet met lege handen komen.

Copyright © 2002 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden