Graafschap


Duikers zoeken man in Oude IJssel

Door onze verslaggever


DOETINCHEM - 1 november 2002. 
Een 77-jarige man uit Doetinchem is gistermiddag in de Oude IJssel in zijn woonplaats waarschijnlijk verdronken. Zijn lichaam was gisteravond nog niet gevonden.

  

Een hond van de Stichting Reddingshonden Werkgroep Westervoort speurt over het water naar het lichaam van de Doetinchemmer. 
- Foto: Hans Groene

De man zat rond 13.00 uur samen met een 67-jarige plaatsgenoot te vissen in een bootje in de buurt van de voormalige graansilo's van ABC. De politie denkt dat beide mannen aan een kant van het bootje zijn gaan zitten, waardoor het vaartuig omsloeg. 

De mannen zwommen vervolgens naar de hoge kade van ABC, omdat ze daar een trap zagen, die hen op het droge moest helpen. De trap was echter vanuit het water te hoog. 

De mannen hebben vervolgens waarschijnlijk besloten naar de andere kant te zwemmen, waar de kade lager is. Het slachtoffer is toen halverwege onder water verdwenen. 

De 67-jarige wist zich in veiligheid te brengen. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gebracht. 

Vermoedelijk hebben omstanders de brandweer gebeld die met groot materieel uitrukte. "We zijn met veel wagens uitgerukt, omdat het om een mensenleven gaat. Dan moet je het zekere voor het onzekere nemen", zei brandweerofficier Harry Sieben. Het duikteam Achterhoek was als eerste ter plaatse, gevolgd door het team uit Zutphen. Er kwam nog een derde team voor de aflossing van een van de andere ploegen. "De duikers werken onder hoogspanning. Bovendien kunnen ze niet te lang in het koude water liggen", aldus Sieben.

"Verder wordt het werk bemoeilijkt door het troebele water. De duikers hebben helemaal geen zicht." De duikteams van de brandweer zochten behalve naar de man ook naar de boot waarin de twee vissers zaten.

Luchtbellen in het bruine water verraadden de aanwezigheid van de duikers. 

Bij de spoorbrug werden vrachtschepen tegengehouden om de duikers ongestoord hun werk te laten doen. . De mannen in de duikpakken moesten hun werk ongestoord kunnen doen. "Er is in de Oude IJssel veel onder- en bovenstroming. Om zoveel mogelijk stroming uit de rivier te halen hebben we de stuwen dicht laten zetten", zei Sieben. Later in de middag arriveerde ook de stichting Reddingshonden Werkgroep Westervoort. Met twee honden speurden zij de plek af waar de boot was omgeslagen. De honden zijn getraind op het zoeken naar lichamen in het water. 

Het zoeken met honden ging door tot tien uur 's avonds. "Toen moesten de stuwen weer open, want de sluiting heeft gevolgen voor de waterhuishouding. Dat is na een aantal uren al te merken", zei politiewoordvoerder Peter Bekker. Vandaag wordt de speuractie voortgezet. Op de kade stond een drijfnatte tas. Er naast lagen een paar thermoskannen, twee roeispanen van de boot en een hengel, de bezittingen van de twee vissers.

De Gelderlander | 01-11-2002 | Graafschap
Copyright 2002 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden