Liemers

Sponsoractie van hondenbrigade voor uitrukkazerne

Door onze verslaggeefster
De Gelderlander | 23-09-2002 | Liemers

WESTERVOORT - De Reddings Honden Werkgroep Westervoort begint een nieuwe actie die geld moet opleveren voor een uitrukkazerne. In oktober gaat een mailing de deur uit naar het Nederlandse bedrijfsleven. Behalve met een brief wil de reddingshondenbrigade de aandacht van de directies trekken via een flesopener in de vorm van een reddingsboei met daarop de tekst 'laat ons niet verdrinken'.

Om een uitrukkazerne te kunnen realiseren is een bedrag nodig van minimaal 150.000 euro. Acties die deze zomer gehouden zijn hebben iets meer dan tien procent van dat bedrag, 17.000 euro, opgeleverd. Dat geld is binnengekomen dankzij 85 nieuwe donateurs en collectes in Westervoort en Duiven, een actie van plaatselijke winkeliers. 

De reddingshondenbrigade werkt ook aan een speciale kalender. Daarnaast zijn er plannen om serviceclubs als Rotary en Juniorkamer te benaderen. Onderzocht wordt ook of het mogelijk is om obligaties te gaan uitschrijven. "Dat is een optie als we de financiering niet op andere wijze rond kunnen krijgen", zegt bestuurslid Leo Vroon.

Van de overheid hoeft de brigade geen financiŽle bijdrage te verwachten. De gemeente Westervoort heeft eerder dit jaar een subsidie-aanvraag terzijde geschoven omdat de organisatie over de gemeentegrenzen heen werkt. De provincie wees eveneens een aanvraag af, omdat de reddingshondenbrigade landelijk werkt. De rijksoverheid verwees daarna evenwel terug naar de gemeente Westervoort.

De gemeente Duiven heeft inmiddels de helpende hand toegestoken met de toezegging dat de uitrukkazerne een plaats kan krijgen in het Horsterpark. De hondenbrigade moet dan wel ook onderdak gaan bieden aan hengelsportvereniging De Graskarper, maar dat is volgens de organisatie geen probleem. 

Volgende week is er een gesprek met de gemeente Duiven over de precieze locatie. Onderzocht moet worden of heien nodig is. "We kunnen nu niet inschatten hoe duur de nieuwbouw uitvalt. Of er geheid moet worden of niet maakt een groot verschil. Maar minimaal zijn de kosten 150.000 euro", aldus Vroon. 

De ReddingsHonden Werkgroep Westervoort is een vrijwilligersorganisatie die bestaat uit 42 leden. Naast mensen met honden maken ook duikers en klimmers deel uit van de organisatie. De brigade wordt over de hele wereld ingezet om vermiste personen op te sporen. Het meest worden de honden ingezet in de regio.

De Reddings Honden Werkgroep Westervoort werd in 1989 opgericht in Westervoort maar de leden komen inmiddels uit het hele land. Hun spullen staan ook verspreid over verschillende lokaties. Dat maakt het moeilijk om snel en gecoŲrdineerd in actie te komen. Daarom wil de ReddingsHonden Werkgroep Westervoort een centrale ruimte. 

De organisatie heeft een aanbod gekregen om een gedemonteerd pand te kunnen kopen uit een failliete inboedel. 

Copyright © 2002 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden