26 mei 2002; Zoektocht naar drenkeling Markermeer gestaakt
28 mei 2002; Tevergeefse speurtocht naar drenkeling Jacoba
29 mei 2002; Drenkeling nog niet gevonden
30 mei 2002; Markermeer geeft drenkeling nog niet prijs
  3 juni 2002; Markermeer geeft opvarende Jacoba na een week prijs.


26 mei 2002

Zoektocht naar drenkeling Markermeer gestaakt

Van onze verslaggever

WARDER -
Reddingsdiensten hebben zondagmiddag op het Markermeer uren gezocht naar een drenkeling. De man viel rond drie uur overboord van een schip voor de kust van Warder. Volgens een woordvoerder van de Kustwacht in Den Helder is de man waarschijnlijk verdronken. Bij de zoekoperatie waren verscheidene schepen betrokken. Ook zijn helikopters van de politie en de marine ingezet. Duikers doorzochten het gebied waar de man overboord viel.

Rond kwart over negen 's avonds werd de zoektocht gestaakt. De politie start maandagmorgen op de plek waar het slachtoffer overboord is geslagen met dregwerkzaamheden.


28 mei 2002

Tevergeefse speurtocht naar drenkeling Jacoba

Van onze verslaggever

WARDER - ,,Het is echt een rot gevoel dat je zo'n man niet vindt'', vat Rogier de Leeuw van de Reddingsbrigade Warder een dag nadat alle zoekacties om een drenkeling van het charterschip Jacoba te vinden vruchteloos zijn gebleken, zijn gevoelens samen.

De opvarende is zondagmiddag rond drie uur naar alle waarschijnlijkheid overboord gesprongen om de afgebroken giek te ontwijken.

Samen met Pete Reid volgt De Leeuw vanuit het onderkomen van de reddingsbrigade de verrichtingen van marine en politie. Er wordt gedregd met een net omdat het onder water te troebel voor duikers is. ,,Dat komt door het onstuimige weer'', weet De Leeuw.

Vanuit de post van de brigade werd zondag waargenomen dat de Jacoba - het schip heeft zijn thuishaven in Hoorn - in moeilijkheden verkeerde omdat het zeil in het water hing. Direct werd besloten om poolshoogte te nemen. De bemanning van de Simac voer uit. Bij het schip aangekomen, riepen opvarenden dat er een man overboord was geslagen.

Omdat er de drenkeling onvindbaar was, is direct groot alarm geslagen via Den Helder Rescue. Ook werd een boei uitgeworpen om de plaats waar het slachtoffer te water was geraakt te markeren.

Ook de tweede boot van Warder, de Beer, werd ingezet. En na het alarm via de Kustwacht kwamen eenheden uit Hoorn, Enkhuizen en Wijdenes te hulp. Verder de politie te water en een politiehelikopter, die binnen een kwartier ter plaatse was.

De bemanning van de Simac zette twee zogenoemde opstappers over op de Jacoba om bijstand te verlenen in verband met de ontreddering aan boord van de charterschuit. Een opvarende was aan zijn hand gewond geraakt door een schoot. Een arts onder de opvarende heeft eerste hulp verleend.

Ook de marine voegde zich bij de hulptroepen. In verband met festiviteiten in het kader van de VOC in Hoorn was de HM Nautilus aanwezig en werden marineduikers ingezet.

Zelfs met honden is naar de onfortuinlijke opvarende gezocht. Het gaat om honden van de Reddingshonden werkgroep Westervoort. Leden van de werkgroep boden spontaan hun hulp aan. Drie honden werden met een boot naar de boei gebracht. Op de plek waar de honden aansloegen, hebben duikers gezocht, maar zonder resultaat. Wel werd een jas en een muts gevonden.

Onbegrijpelijk
Ook een watersporter die zijn boot in het haventje van Schardam heeft liggen, heeft geholpen bij de zoektocht. Reid vindt het geweldig dat een particulier spontaan komt helpen. Maar dat de collega's van de KNRM op Marken niet gealarmeerd zijn, bevreemdt hem hoger mate. ,,Op Marken liggen drie schepen klaar, voor ons is het onbegrijpelijk dat ze niet zijn ingeschakeld.''

De mannen van de reddingsbrigade kennen het verschijnsel waardoor de giek is gebroken. Het heet 'klapgijp' en heeft te maken met het plotseling en met grote kracht omslaan van het zeil. ,,In zo'n situatie kan overboord springen een goeie keuze zijn'', vindt Rogier.

De zoekactie werd rond negen uur 's avonds afgeblazen en is maandag door marine en politie voortgezet. De redders achten het uitgesloten dat de man nog leeft.


29 mei

Drenkeling nog niet gevonden 

Van onze verslaggeefster 


HOORN - Het lichaam van de 30-jarige drenkeling P.D.H. uit Hoorn die zondag uit nood over boord sprong in het IJsselmeer bij Warder is dinsdag nog niet gevonden. Vandaag wordt opnieuw gedregd, aldus de voorlichter van het korps landelijke politiediensten. 

Zondag tijdens het zeilen op het Hoornse Hop brak rond drie uur de giek op het charterschip Jacoba uit Hoorn, vertelt de politievoorlichter. Die zwaaide door. Een paar mensen kon nog net bukken. De Hoornaar, een bemanningslid, sprong 'bewust' het water in om de giek te ontwijken. Hij gold als een goede zwemmer en zwaaide vanuit het water naar de opvarenden. Hij trok zijn jas uit en kreeg een boei toegeworpen.

Een groot zeilschip, met wind in de zeilen, kan niet snel even omkeren. Het kostte enige tijd, hoeveel, weet de voorlichter niet. Maar toen de Jacoba terug kwam om haar bemanningslid weer op te pikken, was hij weg. Alleen de jas en de boei dreven in het water.

Daarna kwam een enorme reddingsactie op gang. Drie politieboten, zeven reddingsboten, twee helikopters van de landelijke politiedienst en een marinehelikopter hebben tot 's avonds laat gezocht. Ook politiehonden die vanuit een boot rond de plek op ongeveer één kilometer uit de oever hebben gespeurd naar menselijke geuren, konden niets vinden. Maandag en dinsdag is door de waterpolitie gedregd. Vanochtend vroeg gaat ze verder. 


30 mei

Markermeer geeft drenkeling nog niet prijs 

Van onze verslaggever

WARDER - Alle inspanningen die zijn verricht door diverse instanties om de drenkeling van het charterschip Jacoba terug te vinden, zijn vruchteloos gebleken. Het Markermeer heeft het lichaam van de 30-jarige Hoornaar nog niet prijsgegeven. 

Nadat de man zondagmiddag overboord was gesprongen om de afgebroken giek te ontwijken, werd hem een reddingsboei toegeworpen. Toen het schip weer op de plaats was aangekomen waar de inwoner van Hoorn in het water was gesprongen, werd alleen nog de reddingsboei en zijn jas gevonden. Waarom hij zo snel verdwenen is, blijft een raadsel. Te meer omdat hij bekend schijnt te hebben gestaan als een goed zwemmer.

De Reddingsbrigade Zeevang kwam direct in actie toen werd waargenomen dat voor de kust van Warder waar het station gevestigd is, het zeil van de Jacoba in het water hing. De positie waar de drenkeling was verdwenen, werd vastgelegd en er werd groot alarm geslagen. Donderdag is voor de laatste keer gezocht. Het was een gezamenlijke actie van Rijkswaterstaat, de KLPD te water, duikers van de brandweer Purmerend en twee leden van de reddingsbrigade.


3 juni 2002 

Markermeer geeft opvarende Jacoba na een week prijs 

Van onze verslaggever 

WARDER - Na een week lang vruchteloos zoeken heeft het Markermeer zondagochtend het lichaam van de verdronken opvarende van het charterschip Jacoba prijsgegeven. Een helikopter van de KLPD trof het slachtoffer zo'n 300 meter voor de kust van Etersheim aan. 
De bemanning van de helikopter voerde een reguliere patrouillevlucht uit, maar was verzocht daarbij uit te kijken naar de verdronken inwoner van Hoorn. 

De in Warder gevestigde Reddingsbrigade Zeevang heeft op aanwijzing vanuit de helikopter het lichaam geborgen. Dat meldt Bram Meerman van de brigade. Het slachtoffer is naar Schardam gebracht, waar de politie zich er over heeft ontfermd. Dat gebeurde in aanwezigheid van een familielid.

De Hoornaar sprong vorige week zondag overboord om de afgebroken giek te ontwijken. Ondanks het feit dat direct groot alarm werd gegeven, slaagden de verschillende diensten er niet in de man te vinden. 


Bovenstaande berichten zijn in het Noordhollands Dagblad gepubliceerd.