ZOEKACTIE NAAR EEN VERMISTE AMERIKAANSE TOERISTE OP ARUBA.
(3 oktober - 11 oktober 2011)

 | Terug naar de website Back to www.rescuedogs.eu


Hieronder is door het inzetteam van de Stichting Reddingshonden RHWW in Aruba een verslag van deze zoekactie bijgehouden. Uiteraard moest dit tussen de drukke inzet door indien de tijd en mogelijkheden dit toelieten.

Op verzoek werd in het kader van het onderzoek in dit verslag geen exacte informatie verstrekt over het zoekgebied en de zoekresultaten gedurende de zoekactie.

Het resultaat van deze inspannende week was dat ondanks het grote afgezochte gebied, de vermiste vrouw niet werd aangetroffen.

KLIK HIER voor een FOTOALBUM van deze zoekactie

 


De inleiding tot de zoekactie met reddingshonden.

Vanaf 2 augustus 2011 wordt een 35 jarige Amerikaanse toeriste vermist op Aruba.
Nadat de vrouw als vermist werd opgegeven is door de autoriteiten en politie op Aruba met veel inzet op het land en in de zee naar de vrouw gezocht.

Daarbij werd hulp verkregen van de Kustwacht en onder andere professionele duikers en vrijwilligers van een duikschool. Ook werden twee helikopters, een vliegtuig en meerdere boten ingezet.

Tot op heden heeft dit nog geen resultaat opgeleverd.

 
  Grotere kaart weergeven
   KLIK HIER voor algemene info over Aruba.
  
De tijd in Aruba is zes uur vroeger dan in NL.


28 september: Groen licht voor de zoekactie op Aruba.

Op verzoek van het Openbaar Ministerie van Aruba, het Korps Politie Aruba (KPA) en in samenwerking met het Landelijk Bureau Vermiste Personen van het KLPD (Zoetermeer) is aan de St. Reddingshonden RHWW verzocht om assistentie te verlenen bij het zoeken naar de vermiste vrouw.

Op 28 september kwam de definitieve beslissing dat het team van de RHWW, welke al standby stond, kon vertrekken naar Aruba.
Het ervaren inzetteam dat naar Aruba vertrekt bestaat uit 6 reddingshonden en 6 vrijwilligers.

Het reddingshondenteam bestaat uit:
- Louise Smits met Diso,
- Elly Gebraad met Noa,
- Gaby Gutknecht met Quisto,
- Jan Bronkhorst met Donja,
- John van Norden met Sena,
- Koos Sohns met Indy.

De inzetleiding bestaat uit: Louise Smits en John van Norden.
 

Maandag 3 oktober: Vertrek vanaf Schiphol, aankomst op Aruba.
Om 05.00 uur in de ochtend werd op Schiphol verzameld. Daar werd alles voor de vlucht in gereedheid gebracht. Om 08:20 is de vlucht nr: KL 783 met het inzetteam van de RHWW aan boord vertrokken. De zes honden zaten in benches (transportboxen) in het geventileerde laadruim.
De aankomst op Aruba was lokale tijd 12:00. De reis is goed verlopen en de honden hebben de vlucht goed doorstaan. Nadat wij weer bij onze honden konden komen is er ruim aandacht aan hen geschonken.

We werden ontvangen door het Korps Politie Aruba (KPA) waarvan een aantal mensen ons hebben opgewacht en met een aantal busjes naar ons verblijf brachten. John en Louise zijn daarna met hun meegegaan om alle informatie te ontvangen en er is per helikopter een verkenningsvlucht uitgevoerd.
 

Dinsdag 4 oktober: De eerste zoekdag.
Na ontvangst en briefing op de aankomstdag door de politie van Aruba is er gedurende deze week een nauwe samenwerking met de Arubaanse politie (KPA). Er is continu een groep van hen bij ons aanwezig in het kader van het onderzoek. Daarnaast voorzien zij ons ook van ijsgekoelde frisdranken en heel veel water. Het klikt onderling met iedereen erg goed en wij zijn blij met hun aanwezigheid.
Er wordt gewerkt met twee groepen Louise met Diso, John met Sena, Koos met Indy en de andere groep met Gaby met Quisto, Elly met Noa, Jan met Donja.
Het bleek deze dag erg heet, ruim boven de 35 graden, om die reden wilden we heel vroeg beginnen. Dit bleek ook noodzakelijk omdat de honden en de geleiders ook nog moesten wennen aan de klimatologische overgang. Het zoektempo moest hierop worden aangepast evenals de rusttijden die vaker ingelast worden. Ook wordt er veel meer dan normaal gedronken en is er continu een backup transportbus met airco van de KPA aanwezig om de honden te laten afkoelen als dit nodig is. Als er een pauze is of overleg worden de honden ook direct in het transportbusje gebracht. De dag is opgedeeld in twee delen; vroeg in de ochtend bij zonsopkomst om 06:00 uur tot 10:30 en in de namiddag om 16:00 uur tot het donker wordt rond 19:00 uur. Daarna verzorging van de honden, eten, evaluatie van de dag, voorbereiding volgende dag en vroeg naar bed. We verblijven in een tweetal bungalows naast elkaar op een park. Iedereen heeft een grote kamer tot zijn beschikking die ook is voorzien van een airco.
Het terrein varieert van grof terrein met zeer scherpe harde ondergrond en cactussen, leegstaande vervallen bebouwing en struikgewas met lange doornen tot witte stranden.
Het resultaat van de eerste dag is, ondanks de aanpassing aan de hitte, dat er een behoorlijk deel van de kuststrook is doorzocht.

Woensdag 5 oktober: De tweede zoekdag.
Rond 04:15 ging de wekker, na het ontbijt zijn wij om 05:45 gestart met zoeken in een aansluitend zoekgebied. We maakten de zonsopkomst mee en het viel op dat het zeer snel licht werd. Ook was het deze dag wat minder warm en er was een heerlijk briesje in de voege ochtend, maar dat gold alleen direct aan de kust strook. Een paar honderd meter van de kust was het heel heet o.a. door de warmte straling van het gesteente.
Al gauw bleek dat ook de media op de hoogte waren gebracht door de autoriteiten over onze deelname aan hun zoekactie. We kregen al direct bezoek van een filmende journalist waardoor er enige vertraging ontstond met de voortgang van ons zoekwerk. Er moesten eerst even wat afspraken worden gemaakt waardoor wij ons werk ongestoord konden voortzetten. De Arubaanse politie (KPA) heeft toen direct de doorgang verspert waardoor wij geen last hadden van ongewenste menselijke geur en andere verstoring. Die ochtend hebben de honden goed werk verricht ondanks de hitte. Per hond wordt gekeken hoe die er voorstaat en daarop wordt ingespeeld door voldoende of extra te rusten, water te geven en te koelen, eventueel in de gekoelde auto’s. Rond 10:00 is er gestopt en hebben de honden in de Oceaan gezwommen. Daarna is er gegeten en gerust in de huisjes waar wordt verbleven. Rond de klok van 15:30 wordt er weer verzameld op de zoeklocatie om verder te zoeken tot het donker wordt.
Het tweede deel van de dag was ook weer heel heet en is er verder gezocht met het deel wat de KPA graag uitgewerkt wilde hebben. Naast het fysieke deel en de temperatuur moeten we ook zaken opletten met bepaalde planten en reptielen die er leven. Er is gewerkt tot het donker werd en de honden hebben erg goed gewerkt.

Donderdag 6 oktober: De derde zoekdag.
Ook deze dag had dezelfde ochtendindeling als gisteren. Er werd verder gezocht met waar de dag ervoor is geëindigd. Het begin van de ochtend was het bewolkt waardoor de zon niet direct zijn stempel kon zette. Ook was er weer een aangename wind. We beginnen de temperatuur ook beter te verdragen wat prettig is. Er wordt door iedereen en de honden goed samengewerkt en ook de Arubaanse politie ziet wat wij doen en wat er al is onderzocht. Met hen is het goed samenwerken en de sfeer is heel goed. De ochtend zijn wij gestopt in een gebied welke ook weer zeer ruw was en op sommige plaatsen zeer moeilijk toegankelijk. Er werd echter wel besloten een extra rustpauze in te lassen om vooral de honden een extra rustperiode te geven omdat we nog t/m zondag willen doorzoeken. Daarom zijn wij naar ons verblijf gereden en zullen vrijdagmorgen weer vroeg beginnen met zoeken. 

Vrijdag 7 oktober: De vierde zoekdag.
Vanmorgen zijn we weer om 06:00 gestart met zoeken. Een strook direct aan de kust was ons zoekgebied die we met de gehele groep hebben uitgevoerd. Vanwege de wind was de linie getrapt zodat we van elkaar geen last hadden. Het weer was prima, bewolkt en een prima wind om te zoeken. Merkbaar is dat we gewent raken aan het klimaat. De dagindeling is voor ons goed waardoor ook voldoende rust is ingebouwd. Om 10:30 werd gestopt en zijn we weer naar ons verblijf gereden. Om 13:00 werd warm gegeten omdat voor ons de avond kort is. We zijn n.l. niet voor 20:00 weer in ons verblijf en rond 22:00 willen we wel weer naar bed. Aan het eind van de ochtend waren, gelukkig wel op afstand, een paar filmploegen bezig met opnamen van ons te maken. S’avonds hoorden we dat dit op een Amerikaanse zender te zien is geweest. Er is afgesproken dat wij geen interviews geven.
De avond is er weer verder gegaan met het gedeelte waar we de ochtend zijn gestopt.
Het was de middag weer behoorlijk warm geweest en vochtig. De wind nam toe en het was aan het begin van de avond bewolkt waardoor het goed zoeken was. Ook nu weer een goede samenwerking met de mensen van de KPA die continue meerijden en ons weer van drinken voorzien. De honden hebben vandaag zeer goed kunnen werken. Het zoekgebied betrof o.a. zandduinen met begroeiingen en puntige rotsondergrond met hoogte verschillen. Ook worden de honden erg behendig om te koelen, ze gaan gewoon “af” in het water.


Zaterdag 8 oktober: De vijfde zoekdag.
De zaterdag is ook weer vroeg om 06:00 uur begonnen zoals de hele week. Er is een poging gewaagt om op het water te zoeken, echter dat is gestaakt vanwege de hoge zeegang die al enkele dagen aanwezig was vanwege de harde wind. De andere groep heeft het zoekgebied afgemaakt die nog niet helemaal was afgerond. Ook deze dag was in de ochtend (gelukkig voor ons) bewolkt wat voor ons aangenaam was. Aan de temperatuur boven de 30 graden raken we gewent. Wel was alles al gauw klam vanwege de vochtigheid in de lucht. Nadat de andere groep terug kwam van het waterzoeken zijn we gezamenlijk verder gegaan om een aantal andere plaatsen te doorzoeken. Zaterdag zijn we nog tot laat in de avond bezig geweest, wel hebben we weer midden op de dag gerust vanwege de warmte en de zon die weer behoorlijk aanwezig was.

Zondag 9 oktober: De zesde zoekdag.
In overleg met onze vaste groep van de politie (KPA) zijn we de ochtend wat later begonnen. We zijn twee uur later begonnen omdat bijna alles was doorzocht wat men graag wilde doorzoeken. Tegen 11:30 is de zoekactie afgesloten, helaas is er niets aangetroffen.
S’middags is er met de groep van de KPA nog een gezellige afsluiting geweest met een hapje en een drankje waarbij we de week nog even konden doornemen.
De samenwerking tussen de hondengeleiders en de leden van de KPA en de inzet van de 6 reddingshonden was erg goed. De prettige en vooral open sfeer van de gehele week heeft zeker positief bijgedragen aan het grote doorzochte gebied. De avond hebben wij de koffers al zoveel mogelijk ingepakt.

Maandag 10 oktober: De terugreis naar Nederland.
Om 09:00 werden wij op het politiebureau verwacht en vandaar uit zijn wij naar het Openbaar Ministerie in Oranjestad gereden. Op het OM werden wij ontvangen door o.a. de officier en de advocaat-generaal van het OM. Wij hebben onze bevindingen gepresenteerd en er werd bedankt voor onze inzet en inspanningen die onze reddingshonden op Aruba hebben verricht. Daarna hebben wij onze bagage en natuurlijk onze honden opgehaald en werden daarbij bijgestaan door de KPA en met name de functionarissen waar een hele week zeer intensief mee is gewerkt.
Om 11:00 uur moest worden ingecheckt en zijn wij vertrokken.


Dinsdag 11 oktober: Aankomst op schiphol.
De verwachte aankomst op Schiphol was om 06:55 uur met vluchtnummer KL783, maar vanwege rugwind zijn wij zelfs eerder op Schiphol aangekomen. Daar werden wij ontvangen door enkele RHWW-ers die ons o.a. weer met vervoer naar huis brachten.
De honden hadden de lange reis goed doorstaan en die konden wij gelukkig weer letterlijk in onze armen sluiten.

 

© St. Reddingshonden RHWW
~ Home ~ ~ Sitemap ~ Disclaimer ~ Back ~ Top page ~

ROBUSTUS AB COLLABORARE DUM ZAMIA
Sterk door samenwerken tijdens vermissingen