INZET; TANAH RATA - MALEISIň (30 maart - 7 april 2003)

Terug naar Nieuws 2003 |   ARCHIEF; RHWW in het NIEUWS


30 maart - 7 april 2003;  Geen resultaat tijdens zoektocht in MaleisiŽ.

   
Voorbereidingen vanaf 11 maart.

Sinds 17 februari werd de Nederlander Carel-Jan (Charlie) van Wezel (46) vermist in de Cameron Highlands in MaleisiŽ. Familie en vrienden hebben via TROS Vermist een hulpvraag gedaan.
Vanaf 11 maart stond een inzetteam van de RHWW "standby" en werden lange en moeizame voorbereidingen met MaleisiŽ getroffen.

Uiteindelijk werd de toestemming van de autoriteiten van MaleisiŽ verkregen nadat Buitenlandse zaken en de Nederlandse Ambassade zich hebben ingezet. Ook zijn de KLPD, Expertise en onderzoeksbureau VIDI en ELVIA verzekeringen met deze zaak zeer druk geweest en hebben de zoektocht mogelijk gemaakt.
Het team vertrok 30 maart en keerde terug op 7 april. Het inzetteam van de RHWW bestond uit 10 personen en 6 reddingshonden, de directeur van VIDI ging ook mee en heeft zich bij het inzetteam aangesloten. 

 

Zondag / maandag 30-31 maart; Heenreis naar MaleisiŽ.

Na een goede vlucht is het team vroeg op de maandag ochtend aangekomen in Kuala Lumpur. Goede en snelle afhandeling van de formaliteiten, dit alles werd geregeld door zeer fijn mensen van de ambassade en de Maleisische politie.
De honden hoefden niet in quarantaine en na een korte controle van een dierenarts konden wij vertrekken naar Tanah Rata. Met de honden gaat het heel goed evenals het gehele team. Het vervoer ging met een door ons gehuurde minibus en de honden werden samen met de bagage vervoerd in een politie vrachtwagen. Na een lange rit kwamen wij om 1600 uur aan in het zoekgebied waar wij onder begeleiding van een politie wagen naar ons verblijf "Father's Guest House" werden gebracht.
Een aantal van de politiemensen zijn hondengeleiders en zullen ons de gehele inzet bijstaan.
Na een korte verkenning zijn wij er achter gekomen dat Tanah Rata zijn naam (vlak land) geen eer aan doet. Het is er namelijk zeer bergachtig. Inmiddels is het de hoogste tijd voor de maaltijd en dan vroeg naar bed zodat wij morgen na de briefing van de politiechef kunnen beginnen met de zoekactie.

 

 

Dinsdag 1 april, 1e zoekdag;

Het gebied wordt uitgebreid.

Mede dankzij de uitstekende samenwerking met onder andere de Politie liaison van de KLPD in Thailand en de onmiskenbare steun van de locale Maleisische autoriteiten (o.a. de junglepolitie) kunnen we berichten dat alle uitvalswegen door ons team grondig zijn onderzocht.

De Maleisische leden van de hondenbrigade zijn zeer onder de indruk van de manier waarop onze hondengeleiders deze zaak aanpakken. Met de dag worden zij enthousiaster over ons werk. De cirkel rond de stad is vandaag afgesloten zonder succes. Dat betekent dat wij de ruimte om Tanah Rata gaan uitbreiden. We laten ons niet uit het veld slaan, want tegenspoed hebben we nog niet gehad. We zijn aan het afstrepen en hebben nog een aantal dagen te gaan! Dat betekent voor ons dat we 'tot het gaatje' gaan.

 

 

Woensdag 2 april, 2e zoekdag; De honden zijn alert.

De dag werd om 8.00 uur begonnen met het transport naar het zoekgebied.
Er werd weer gewerkt in twee groepen. Doordat de Maleisische Politie zeer betrokken is bij de inzet is vandaag naast de gebruikelijk begeleiding ook een hogere Politie officier meegelopen met een groep.
De zoektocht behelst het afzoeken van de directe omgeving van alle wegen, zijwegen en paden. Het terrein is zeer heuvelachtig en begroeid met zeer dicht tropisch regenwoud. Vanwege (bijna) het regenseizoen is de luchtvochtigheid hoog, maar dit heeft geen negatief effect op de alertheid van de honden. Gedurende de dag en aan het einde worden z.g. verwijsoefeningen gedaan om de alertheid te controleren en deze blijken prima te worden uitgevoerd.
Elke dag zijn er wel een tweetal fikse regenbuien met wat onweer. De beide groepen hebben deze dag wel 15km afgezocht. De ochtend eindigde bij het hoofdbureau van Politie van Cameronion Highlands. Terwijl de inzetploeg en het team begeleiders van een zeer verzorgde lunch genoot konden de honden uitrusten om de middag weer fit te zijn. Ook in de middag zijn de vooraf uitgezochte zoekgebieden afgezocht tot ongeveer 17.30 uur.
Tot op heden nog geen resultaat, de moed zit er nog goed in.

 

 

Donderdag 3 april, 3e zoekdag;

 

Zware tochten, mooie natuur.

Er word hard gewerkt door het hele inzetteam en de Maleisische begeleiders. Alle medewerking die nodig is word gegeven. Alle wegen rondom en in Tanah Rata zijn nu afgezocht en het gebied word uitgebreid. Wederom werd om 8.00 uur gestart en werd de zoekdag rond 17.30 afgesloten. Elke dag werken we in twee groepen die een eigen zoekgebied afzoeken.
De ene groep is vanaf Tanah Rata naar het Sultan Abu Baka Lake gegaan tot voorbij de Robinson falls. De zeer zware tocht in de jungle had een lengte van 9 KM. Onderweg ontkom je niet aan de prachtige natuur met bijvoorbeeld veel wilde orchideeŽn en een langstaart Makai aap die werd gezien. Het einde van het zoekgebied ten zuiden van Tanah Rata werd vandaag bereikt.
De andere groep heeft zo'n 10 KM afgezocht tot in Brinchang. Ook deze groep is onder de indruk van de prachtige natuur, maar in de afgelegen streken word deze natuur ook gebruikt als vuilnisstortplaats wat ook het zoeken bemoeilijkt.
Aan het einde van de dag kwam het hoofd van de hondengroep van de Maleisische Politie uit Kuala Lumpur aan. Voor hem werd nog een verwijsoefening als demonstratie gedaan. Hij bleek veel enthousiasme en kennis te bezitten over het werken met werkhonden en gaf aan onder de indruk te zijn van wat hij had gezien. Met name omdat de honden al een dag hadden gewerkt en dit de derde zoekdag achter elkaar was van de honden.
Ook de begeleiders waarmee een goede band is ontstaan hebben respect voor de conditie van het inzetteam. Zij maken lange dagen in een ongewoon klimaat en er word gewerkt in een straf tempo. Dit was de eerste dag dat het tijdens het zoeken niet regende, de zon scheen vandaag volop.
Vandaag is er mede door tussenkomst van TROS Vermist een beloning uitgeloofd van RM 20.000 (euro 5000). In MaleisiŽ is dit een groot bedrag. Inmiddels worden de posters over deze beloning door de politie verspreid.

 

Vrijdag 4 april, 4e zoekdag; 'You did a very good job'.

Vandaag was het nog heter dan gisteren, de zon brandde goed op 1500 meter hoogte. Het werd voor de honden zeer zwaar evenals voor het hele inzetteam. Vandaag hebben, met de inmiddels gebruikelijke begeleiding van de Maleisische Politie, twee functionarissen van de Nederlands ambassade de middag meegelopen met een groep. Deze dag werd met drie groepen gewerkt, ťťn groep met twee honden is gaan waterzoeken op het Abu Baka Lake, ťťn groep met drie honden is de hoofdweg verder gaan afzoeken met de zijwegen en ťťn groep is met een hond een riviertje gevolgd welke onder de hoofdweg loopt maar waar je midden in de jungle loopt.

Voor de twee honden die moesten waterzoeken was het gunstig weer met weinig wind. Ook zijn de kanten van het meer afgezocht maar er werden geen verwijzingen gegeven door de honden. De groep die de weg zou aflopen vanaf het meer richting Tanah Rata met de zijwegen heeft die dag zo'n 6 KM afgelegd. Er werd veel tijd besteedt aan bepaalde plaatsen die nauwkeurig werden doorzocht. Er werd voor zover mogelijk aan twee kanten van deze drukke weg gelopen. De begeleiding zorgde er nog voor dat het verkeer rekening hield met de groep. In MaleisiŽ is er respect voor de Politie! Alle zijwegen en inhammen werden doorzocht, zo liep een weg naar een Orang Asli (oorspronkelijke bewoners) nederzetting die boven op een steile berg stond. Bij een steengroeve waar veel drukte was werd de dag geŽindigd en ging men terug naar Tanah Rata. In deze stad werd nog een leegstaand halfafgebouwde en vervallen hotel afgezocht. De groep met ťťn hond en twee man van het inzetteam die het jungle gedeelte bij de rivier zou afzoeken werd begeleid door twee personen van de jungle politie met machetes (kapmessen). Eerst moest een pad dwars door de jungle worden gebaand om bij de rivier te komen. De bovenliggende weg met begroeide berm werd deze week al eerder doorzocht. De rivier was ongeveer 1 Ĺ meter lager dan ten tijde van de vermissing van Carel-Jan. In totaal werd door hen 8 KM afgelegd.

De tijd dringt maar, zoals de chief van de UNIT PERGESAN POLIS DI RAJA MALAYSIA, (de hondengroep van de koninklijke Maleisische Politie), waarvan 4 leden de gehele week in ons team zitten, s' avonds bij de maaltijd zei "What I have seen the last two days and heard, You did a very good job".

 

 

Zaterdag 5 april, 5e en laatste zoekdag;

Ook de laatste zoekdag geen resultaat.

Voordat zaterdag werd vertrokken naar het zoekgebied werd door het hele inzetteam en de Maleisische begeleiding ieder op hun eigen wijze, in een ronde kring, in gebed gegaan. Het was een initiatief van Rawei de instructeur van de hondengroep van de Maleisische Politie. Een indrukwekkend moment.
De groep werd in drie teams verdeeld om plaatsen te doorzoeken die nog niet waren doorzocht. In de ochtend werden nog een paar locale wegen en de directe omgeving afgezocht. Ook werden nog bouwplaatsen, braakliggende grond en de begroeiing meegenomen. Een ander team doorzocht eerst nog de vervallen nieuwbouw, die nog niet geheel was afgerond. Het derde team liep nog de verbindingsweg af naar Ringlet die men donderdag nog niet had kunnen afwerken. Onderweg werd ook de steengroeve nog doorzocht en andere delen die aan deze weg aansloten. S' middags na de lunch ging de gehele groep met de vrachtwagen naar een "snelweg" die nog niet geheel gereed was maar wel werd gebruikt door autoverkeer. Aan beide zijden werd de soms brede en steil naar beneden gaande berm afgezocht. Een paar andere plaatsen werd ook op verzoek van de plaatselijk politie nog doorzocht. Het heeft de middag met pozen stevig geregend. De dag eindigde later dan gisteren en met een enorme teleurstelling. Vijf zoekdagen hebben geen resultaat opgeleverd, ondanks de geweldige samenwerking en gedrevenheid van iedereen hier ter plaatse.
Ook allen thuis hebben hieraan bijgedragen en ELVIA verzekeringen die dit financieel mogelijk heeft gemaakt.
 

Zondag 6 april; Terugreis met hindernissen

De laatste dag eindigde hectisch bij het vertrek uit Kuala Lumpur.

De zondag werd besteedt aan iets langer uitslapen dan we gewend waren, deze week stond voor de meeste de wekker op 06.00 uur.
In de ochtend konden we reeds gaan pakken en we zouden nog even Tanah Rata ingaan met de 4 Politiemensen uit Kuala Lumpur om een souveniertje als aandenken te kopen. Na de lunch werd om 15.00 uur vertrokken naar het vliegveld, daar kwamen we om 21.00 uur aan. Vanaf dat moment wachtte ons enige tegenslag. Het duurde 2 Ĺ uur voordat we ingecheckt waren omdat we overgewicht hadden (zes honden in benches). Maar dat was al immers bij de boeking bekend en ook nog eens bevestigd, maar ja als er formeel gedaan moet worden... Uiteindelijk hadden we nog een half uur om in het vliegtuig te stappen. In die tijd zouden de zes honden in het vliegtuig worden geplaatst in hun benches begeleid door "onze" vier politiemensen van de UNIT PERGASAN. Toen dit was gebeurd konden we ook van hun afscheid nemen voordat we in het vliegtuig zouden plaatsnemen. Op hetzelfde moment werden de honden echter weer uit het vliegtuig gehaald, waardoor natuurlijk enige hectiek ontstond.
Onduidelijkheid was op dat moment troef. In de haast werd besloten dat de hondengeleiders met de inzetleidster een dag zouden achterblijven indien de honden met deze vlucht niet mee mochten. Op dat moment bemoeide de politieofficier van het vliegveld zich ermee en liet blijken dat als de honden niet meekonden hij ervoor zou zorgen dat het vliegtuig helemaal niet zou vertrekken. Uiteindelijk is door deze actie het vliegtuig met een uur vertraging vertrokken.
Om 07.10 uur kwamen we maandag 7 april veilig aan op Schiphol waar we door familie en bekenden hartelijk werden ontvangen.

 

 

 

Naschrift;

Deze hulpvraag is via TROS Vermist binnen gekomen. Vervolgens heeft het Expertise en onderzoeksbureau VIDI bemiddelt in deze vermissingzaak en heeft ELVIA verzekeringen deze zoekactie financieel mogelijk gemaakt.

Zowel de KLPD (Koninklijke Landelijke Politie Diensten, Bureau vermissingen), Buitenlandszaken, de Politie Liaison van de KLPD in Thailand en de Nederlandse Ambassade in MaleisiŽ hebben zich zeer bemoeit om de actie in MaleisiŽ zelf mogelijk te maken. De laatste twee zijn ook gedurende de zoekactie zelf aanwezig geweest.

Van Maleisische zijde is er een uitstekende medewerking en samenwerking geweest o.a. van; De leden van PERGESAN POLIS DI RAJA MALAYSIA (de hondengroep van de koninklijke Maleisische Politie), de locale Politie van Tanah Rata en de Jungle Politie.
Ook gedurende ons verblijf in de accommodatie van "Father's Guest House" in Tanah Rata - Cameron Highlands werd alle medewerking gegeven om alles goed en soepel te laten verlopen.

Hopelijk komt er spoedig een gouden tip om deze vermissingzaak op te lossen.

 


 

© St. Reddingshonden R.H.W.W.
~ Home ~ ~ Sitemap ~ Disclaimer ~ Back ~ Top page ~

ROBUSTUS AB COLLABORARE DUM ZAMIA
Sterk door samenwerken tijdens vermissingen