ZOEKACTIE IN OMGEVING PONT SCORFF - FRANKRIJK.
(28 augustus - 4 september 2003)

Terug naar Nieuws 2003 |   ARCHIEF; RHWW in het NIEUWS


 Resultaat tijdens zoekactie door de RHWW in omgeving van Pont Scorff.
        (Frankrijk - Bretagne - departement Morbihan).


 

Wat een lange zoekactie had kunnen worden, bleek uiteindelijk slechts één dag te duren.
Al op de eerste dag van de zoekactie vond de Reddings Honden Werkgroep Westervoort het stoffelijk overschot van de vermiste Sybrand Brouwer.
De RHWW zocht op verzoek van de familie die contact had gezocht met TROS Vermist.

Rechts is een kaartje geplaatst van het zoekgebied.
Het dorpje Cléguer ligt enkele kilometers ten noorden van de plaats Pont Scorff.Hieronder volgt het verslag van de RHWW over de zoekactie.


Vrijdag, 29 augustus 2003
INZETGROEP RHWW IN ZOEKGEBIED AANGEKOMEN.

Donderdagavond 28 augustus om 22.00 uur is de inzetgroep van de RHWW vertrokken uit Westervoort op weg naar Pont Scorff in het departement Morbihan in Bretagne. Onderweg werden nog een 5-tal leden met honden “opgepikt”. De inzetgroep bestaat uiteindelijk uit 8 reddingshonden en 11 personen. De groep is met drie voertuigen vertrokken waaronder het eigen inzetvoertuig van de RHWW en twee gehuurde Mercedes sprinter bussen.
Vrijdagmiddag omstreeks 13.00 is de groep aangekomen in het plaatsje Pont Scorff. Het bleek een lange rit van ruim 1100 kilometer die voor een groot deel in de regen werd afgelegd. Na de honden verzorgd te hebben werden in het hotel de kamers ingericht. Daarna is de inzetleiding naar de Gendarmerie gegaan om de groep aan te melden en de vermissing van Sybrand Brouwer verder door te spreken. In eerste instantie werd er zeer formeel gedaan, later was het ijs gebroken en moest men ook de Burgemeester nog even de hand schudden. Er werd alle medewerking toegezegd.
Die middag was er nog een korte verkenning van de omgeving door de inzetleiding met de Gendarmerie en de plaats waar de vermiste het laatst was gezien.

Zaterdag, 30 augustus 2003
VERPLAATSING

Na een goede nachtrust en de honden te hebben uitgelaten blijkt het bewolkt weer, maar de temperatuur is goed. Na het ontbijt besluiten we echter het hotel te verlaten en naar een andere verblijfplaats te zoeken waar het gemakkelijker is met de honden en het doel van ons verblijf.
We vinden in de omgeving een camping waar we in twee stacaravans en een chalet kunnen verblijven. Een uitstekende plek om vanuit te werken. Die dag verplaatst de inzetgroep zich naar camping ‘Ty Nadan’ en wordt de eerste zoekdag goed voorbereid. Iedereen voelt zich meer op zijn gemak op deze nieuwe verblijfplaats. De namiddag werd er langs het riviertje nog een mooie oefening gedaan. Iedereen was enthousiast over de activiteit van de honden, je kon aan deze oefening zien dat ze er allemaal klaar voor waren.

Zondag, 31 augustus 2003
DE EERSTE ZOEKDAG

Om 8.00 uur ging de inzetgroep naar het zoekgebied. In drie groepen zou deze dag de omgeving van de camping af worden gezocht. Er waren door de groep kaarten gemaakt (gedetailleerde kaarten die werden gescand) die naderhand met de data van de GPS-en konden worden gemarkeerd. Iedere groep ging naar hun gebied om dat deel af te zoeken. Het was een ruw bosachtig terrein soms halfdicht maar voor een groot deel zeer dicht begroeid met o.a. loof- en naaldbomen, manshoge varens maar ook diepe kuilen.
Rond 15.00 uur kwam via de porto het bericht dat één van de drie groepen het lichaam van Sybrand hadden gevonden in hun zoekgebied. Het zoeken werd daarop gestaakt en iedereen ging terug naar de verzamelplaats waar onze voertuigen stonden. In de onmiddellijke nabijheid van de plaats waar het lichaam werd gevonden bleven twee inzetleden achter, nadat deze de looproute naar de vindplaats met een afzetlint hadden gemarkeerd.
Vervolgens werd de Gendarmerie gewaarschuwd. Nadat deze waren gekomen met een aantal voertuigen nam de technische recherche het over. Op dat moment duurt alles erg lang aangezien er natuurlijk veel formaliteiten afgehandeld moeten worden. Een hondengeleider van de Gendarmerie kwam zeer belangstellend op de verzamelplaats naar de honden kijken en vragen stellen hoe onze honden zoeken en of dit ons ‘werk’ was. Daarna moest de inzetleiding ook nog naar de Gendarmerie in Pont Scorff de nodige formaliteiten afhandelen.
Die avond werd de dag geëvalueerd en kon ieder zijn ervaring vertellen hoe en wat hij of zij had beleefd.

1 en 2 september 2003
AFHANDELINGEN

Beiden dagen stonden in het teken van het afhandelen van verschillende zaken die met het vinden van een stoffelijk overschot te maken hebben. Ook was er telefonisch contact met de familie.

Woensdag, 3 september 2003
EEN BIJZONDERE VERTREKDAG

De familie van Sybrand was s’morgens in alle vroegte met zes personen uit Nederland vertrokken met het doel het lichaam van Sybrand naar Nederland te begeleiden. Ook wilden zij nog heel graag de inzetgroep ontmoeten. Door de inzetgroep werden wilde bloemen verzameld en daarvan werd een mooi en passend bloemstuk gemaakt. Dit werd op de vindplaats gelegd. Aan het einde van de dag is de familie aangekomen en nadat deze ook weer bij de Gendarmerie was werd de inzetleiding ook gevraagd daar te komen. Op verzoek van de familie is de vindplaats bezocht. Daarna kwamen allen naar de camping en werd kennisgemaakt met de andere leden en de acht honden van de inzetgroep. Na een gezamenlijk diner in het restaurant van de camping werd afscheid genomen van de vriendin, de twee zoons en de familie van Sybrand.
Vervolgens werden de drie voertuigen ingepakt en werd door de inzetgroep aan de terugreis begonnen.

Donderdag, 4 september 2003
TERUGREIS EN AFSLUITING

De inzetgroep kwam na een lange rit op donderdagmiddag weer aan in Nederland.

De volgende instanties worden bedankt voor het mogelijk maken van deze zoekactie en de steun op de achtergrond.
- VIDI - Expertise en onderzoeksbureau namens de Postbank Schadeverzekeringen,
- Korps landelijke politiediensten, nationaal coördinator vermiste personen in Zoetermeer,
- TROS Vermist.

De RHWW wenst de familie en vooral zijn vriendin en de kinderen heel veel sterkte met het verwerken van het verlies van Sybrand.

Namens de Reddings Honden Werkgroep Westervoort,
De inzetgroep.

De inzetgroep bestond dit keer uit;


Van links naar rechts:
Ria & Power, Louise & Lady, Koos & Buddy, Leo, René & Bart, Rémy, Elly & Ayouster, John, Daan & Sjors, Corrie & Anka, Wil & Dewi.


 

© St. Reddingshonden R.H.W.W.
~ Home ~ ~ Sitemap ~ Disclaimer ~ Back ~ Top page ~

ROBUSTUS AB COLLABORARE DUM ZAMIA
Sterk door samenwerken tijdens vermissingen