Berichten uit de Nederlandse dagbladen; 
Zoekactie naar een vermiste Nederlandse man in Thailand. 

Voor een snelle koppeling, klik op het onderstaande artikel.

11 januari 2002 - Zwolse Courant - Anthony Zunnebeld sinds zaterdag vermist; 
16 januari 2002 - Zwolse Courant - Nederlandse speurhonden naar Thailand;
17 januari 2002 - Zwolse Courant - Hoop in Thailand vervliegt;
18 januari 2002 - Zwolse Courant - "Vermist" zet honden in bij zoektocht in Thailand;
18 januari 2002 - De Gelderlander - Westervoortse honden gaan naar Thailand;
19 januari 2002 - Gelders dagblad - Reddingshond Buddy naar Thailand;
22 januari 2002 - Zwolse Courant - Nog geen resultaten bij zoekactie in Thailand;
23 januari 2002 - Zwolse Courant - Ook reddingshonden kunnen Zwollenaar niet vinden;
24 januari 2002 - Zwolse Courant - Thaise zoektocht nadert het einde;
25 januari 2002 - De Gelderlander - Man blijft zoek in Thailand ondanks inzet reddingshonden;
25 januari 2002 - Zwolse Courant - Zwollenaar Anthony blijft zoek in Thailand;
29 januari 2002 - Zwolse Courant - Beloning voor het vinden van Anthony.
  8 maart 2002 - Zwolse Courant -  Vervolg Zunnebeld-zoektocht.

 


Anthony Zunnebeld  sinds zaterdag vermist

door Jelle Boonstra

ZWOLLE/BANGKOK - 11 januari 2002 - De Zwolse restauranthouder Anthony Zunnebeld (39) wordt sinds zaterdag vermist in Thailand. De Zwollenaar (mede-eigenaar van restaurant ‘De Eetkamer van Zwolle‘) vierde daar met zijn vriendin vakantie op het eiland Ko Samet.
Hij haalde er zaterdagmorgen wat boodschappen voor het ontbijt en is sindsdien spoorloos. Gisteren werd door de politie een massale zoektocht gehouden, maar dat leverde geen enkele aanwijzing op. De Zwolse vriendin is op het eiland achtergebleven en heeft inmiddels steun gekregen van een jonger zusje.
Ko Samet (ook wel geschreven als Koh Samed) is een piepklein eiland, van 13 vierkante kilometer - nog niet een kwart van ons eigen Schiermonnikoog. Het Zwolse paar was er midden december naartoe gereisd en zou er nog tot 16 januari blijven.
Het is ongewis wat er met Anthony Zunnebeld is gebeurd. Een misdrijf kan nagenoeg worden uitgesloten op het toeristeneiland, dat als ‘uiterst vreedzaam‘ geldt: het misdaadcijfer is er nagenoeg nul. Geweldsdelicten komen er niet voor - en drugmisbruik al evenmin. Sander Dol, de mede-eigenaar van de Eetkamer van Zwolle denkt daarom in eerste instantie aan een ongeluk. Anthony moet in elk geval ook ‘flink in de war zijn geweest‘, zegt hij. ‘Niet bepaald het type namelijk om zijn vriendin zomaar alleen te laten op dat Thaise eiland‘.
Mensen, die Anthony kennen, zeggen dat de restaurateur in de periode voor zijn vertrek een enigszins overspannen indruk maakte.
Anthony Zunnebeld hier op een archieffoto.
(Foto: Frans Paalman)

ONDERBREKING
Daarom was een maand vakantie op het tropische eiland in de Golf van Siam een welkome onderbreking in het hectische horeca-bestaan. Het eilandje ligt op 240 kilometer ten oosten van de hoofdstadBangkok.
Drie uur reizen met de bus en een twintig minuten lange overtocht op de pont zijn nodig om er te komen. Ko Samet (Ko = Eiland) geldt als een typisch ‘backpackers-oord‘: voor rugzaktoeristen, die de drukke vakantiecentra liever mijden en een gebrek aan luxe graag compenseren met de oogverblindendende schoonheid van het eilandje zelf.
Ko Samet zelf heeft maar één hotel, dat bovendien net aan de ‘verkeerde kant‘ van de eiland ligt - waar het landschappelijk wat minder mooi is.
Daarom geven de meeste bezoekers (die globaal tussen de 25 en 35 jaar zijn) de voorkeur aan een verblijf in ‘resorts‘ - hele kleine huisjes, die tussen de zee en de 130 meter hoge heuvel zijn gebouwd, waaruit het eilandje in feite bestaat.
Ook Zunnebeld en zijn vriendin namen de intrek in zo‘n huisje - met een minimum aan comfort: twee bedden, een ventilator en een uiterst eenvoudige wasplaats. Het verklaart meteen ook waarom Anthony Zunnebeld zaterdagmorgen vroeg naar een winkeltje in het enige dorpje van Ko Samet moest om spullen voor het ontbijt te halen. Hij bleef lang weg en was ‘s avonds bij het invallen van de duisternis nog niet terug. De volgende dag werd de politie gewaarschuwd - die eerst nog van het vasteland moest komen voor een onderzoek. Behalve de havenmeester van het kleine jachthaventje, waar driemaal daags de veerpont aanmeert, heeft het eiland namelijk geen autoriteiten.
ZOEKTOCHT
Inmiddels werd met een deel van de 20.000 vakantiegangers, die in deze tijd van het jaar op het eiland bivakkeren, al een diepgaande zoektocht op touw gezet. Het hele eiland werd uitgekamd, inclusief de bosrijke heuvelrug. Maar er werd geen spoor van Zunnebeld aangetroffen aan weerszijden van op het eilandje met slechts één doorgaande weg.
Daarom is nu de aandacht verlegd naar het water van de Thaise Golf. Gistermorgen belegde de politie een grootscheepse zoektocht met bootjes. Alle baaien werden systematisch afgezocht. Maar ook die pogingen hadden geen resultaat. Vandaag verschijnt in de grote Thaise dagbladen een foto van de verdwenen Zwollenaar. Het is niet uit te sluiten dat hij naar het vasteland van Thailand is gereisd, al is de kans daarop uitermate klein.
Ko Samet is een buitengewoon overzichtelijk eiland, waarbij alle reizigers in hetzelfde haventje aankomen en vertrekken - en hij is er zaterdag of de dagen erna niet gesignaleerd. Voor zover bekend is hij ook niet meegereden met een van de ‘eiland-taxi‘s‘, een overdreven mooi woord voor de pickup-trucks die het vervoer op het eiland verzorgen. Het kan zijn dat hij met een motorbootje of één van de racebootjes is meegevaren naar het vasteland, dat overigens maar op een paar kilometer afstand ligt. Maar ook die kans wordt klein geacht, omdat Anthony niemand van het eiland kende.
Inmiddels is ook de Nederlandse ambassade in Bangkok betrokken. Hun rol blijft afwachtend - de politie moet eerst de speurtochten afronden.


Nederlandse speurhonden naar Thailand

door Jelle Boonstra

ZWOLLE/KO SAMET - 16 januari 2002 - Nu de officiële zoekacties naar de sinds zaterdag 5 januari spoorloos verdwenen Zwollenaar Anthony Zunnebeld (40) weinig opleveren, wil de Reddingshondenwerkgroep Westervoort te hulp schieten.

Zodra er toestemming is van de verzekeringsmaatschappij en de ambassade vanThailand, reist deze vrijwilligersgroep met tien mensen en zes reddingshonden af naar het vakantie-eilandje Ko Samet, waar Zunnebeld verdween.
De Zwollenaar (mede-eigenaar van ‘De Eetkamer van Zwolle‘) was op het eilandje op vakantie.
Tegen zijn vriendin zei hij op de bewuste zaterdag even wat eten voor het ontbijt te halen. Maar hij keerde niet terug in het bescheiden vakantie-hutje dat het Zwolse paar op het tropische eiland had afgehuurd. Inmiddels is uit politie-onderzoek redelijk zeker geworden, dat Anthony Zunnebeld later op de ochtend nog even is gezien.
‘Hij zei tegen een klusjesman in het dorp dat hij naar het Bhoeddabeeld was geweest. In dat gesprekje maakte hij een verwarde indruk. Hij was ook de weg terug naar het hutje kwijt - en kreeg nog een slok water van die Thaise man‘, zegt Louise Smits van de vrijwilligersgroep.
Ze staat in rechtstreeks contact met Judith, de vriendin van Zunnebeld. Inmiddels heeft Judith gezelschap gekregen van haar zusje Ineke.
OVERSPANNEN
Het beeld van Anthony Zunnebeld strookt met verhalen van familie en bekenden in Nederland, die vonden dat Anthony een overspannen indruk maakte en ‘zeer aan vakantie toe was‘.
Dat verhaal van een Bhoeddabeeld klopt in elk geval aantoonbaar al niet. Er zijn slechts twee kleine beeldjes op het eiland, waarvan eentje in het dorp: tussen het kleine ziekenhuis en de dorpsschool. Inmiddels is bij het thuisfront het beeld ontstaan, dat het onderzoek in Thailand naar de vermissing niet echt op volle toeren is gekomen. Vorige week werd met bootjes de kustlijn van het kleine eilandje (een kwart van Schiermonnikoog) afgezocht - maar dat leverde geen aanwijzingen op. Pas vandaag komt de politie met een speurhond naar het eiland voor verder onderzoek.
Bij de autoriteiten ter plaatse leeft kennelijk toch de gedachte dat Anthony nog op het eiland zelf gezocht moet worden. ‘Er is wel een getuige op het vasteland gevonden, die zegt dat hij Anthony daar nog heeft gezien, maar het is uit het verhoor niet duidelijk geworden of dat na 5 januari is geweest, of al in december - gewoon toen Antony op de heenweg naar het eiland was‘, zegt Sander Dol, mede-eigenaar van de ‘Eetkamer van Zwolle‘. Het portret van Anthony heeft inmiddels in de grote Thaise kranten gestaan. Ook zijn er stencils gemaakt, die aan iedereen worden uitgereikt die van- of naar het eilandje vaart.
‘Tot nu toe allemaal erg magertjes‘, oordeelt Louise Smits van de reddingshondenvereniging. Vandaar dat zij met haar (in 1989 opgerichte) hondengroep uit Westervoort bij Arnhem haar diensten heeft aangeboden. Haar vrijwilligers kennen het klappen van de zweep.
Ze reisden meermalen de wereld rond, vaak in opdracht van het TROSprogramma Vermist, dat ook bemoeienis heeft met deze verdwijningszaak, en soms louter in opdracht van de familieleden. Afspraak is dan dat alleen ticket en verblijfkosten worden betaald, maar dat er geen honorarium betaald hoeft te worden.
De scoringskans van de hondenwerkgroep is tamelijk groot: de redactie van TROSVermist schat het op zo‘n 40 procent. De reddingshonden zijn erin getraind om ‘alles wat ligt, staat of hangt‘ te ontdekken, zeggen ze daar. ‘Ze kunnen levende mensen traceren, maar ook stoffelijke overschotten, zowel aan land als in het water‘. In enkele gevallen werden vermiste mensen nog in leven aangetroffen door de honden, die juist daarom door de werkgroep ‘reddingshonden‘ worden genoemd.
Louise Smits was gisteren druk bezig om alle voorbereidingen voor een reis naar Thailand te treffen. ‘Eenvoudig is dat niet‘, zegt ze. ‘Behalve visa en toestemming van de autoriteiten moet in dit geval ook nog toestemming worden verkregen om in het natuurpark te zoeken‘. In feite is het hele eiland Samet één groot reservaat - waarvoor trouwens ook een toegangsprijs wordt berekend aan toeristen, die per boot aan komen varen. Hoewel de reddingshondenvereniging geen enkele officiële status heeft, is er indrukwekkende lijst van wapenfeiten opgebouwd. Zo vond de werkgroep bijvoorbeeld de bus met 67 slachtoffers, die in Portugal door een brug was gezakt en door een sterke rivierstroom van de Douro was meegesleurd.
INZET
Er is inmiddels overal een inzet geweest: ‘In Indonesië. op St. Maarten, in Rusland, Frankrijk, je kunt het zo gek niet bedenken‘, zegt Louise Smits. De honden werden zelfs door de Amerikanen als ‘standby‘ gebruikt na de terreuraanslag in New York en Washington - maar daar bleek de inzet uiteindelijk toch niet nodig. Behhalve over getrainde honen beschikt de werkgroep inmiddels ook over een ondersteuningsteam met duikers en berg- en heuvelbeklimmers.
Er zijn zelfs een boot met trailer, een mobiele commandopost en een sonarinstallatie gekocht. Verder staat de vrijwilligers tijdens een actie met elkaar in verbinding met portofoons en semadigits.


Hoop in Thailand vervliegt

door Jelle Boonstra

ZWOLLE - 17 januari 2002 - ‘Nu wordt het alweer donker en er is weer een dag voorbij - veel te snel‘, mailde Judith, de partner van de plotseling verdwenen Zwollenaar Anthony Zunnebeld (40) gisteren naar het thuisfront in Nederland. De tijd verstrijkt - en met elke dag ook de hoop dat Zunnebeld nog levend wordt aangetroffen op of rond het Thaise vakantie-eiland Ko Samet, waar hij op zaterdag 5 januari verdween.

Alle hoop was bij Judith en haar zusje Ineke (dat haar in de moeilijke tijden op het eiland bijstaat) gericht op de komst van de Thaise politie met een getrainde hond. Maar de beloofde hond kwam niet. En er wás niet eens een hond, begrepen ze gisteren. Een misverstand. Daarom is de hulp van de Stichting Reddingshonden Werkgroep Westervoort met beide handen aangegrepen.
Die zijn inmiddels ‘goed op weg in de papiermolen‘, zoals secretaris Gerrit Spaan het blijmoedig meldt. ‘Vanmorgen wordt besloten of we niet gaan of wel. En als het antwoord op die vraag ‘ja‘ is zitten we donderdagavond om zes uur in het vliegtuig‘ met zes honden, zes begeleiders en met vier mensen, die ter plekke de zaken kunnen regelen‘.
JUNGLEPOLITIE
Wel hebben de Thaise autoriteiten woensdag de junglepolitie en de toeristenpolitie nogmaals naar het eilandje gestuurd om alles af te zoeken: ditmaal niet alleen de omgeving van de paden, zoals zij de achterblijvers in Nederland bericht, maar ook ‘dwars over de berg‘. Zelf bij een intensieve zoektocht duurt het niet langer dan deze 130 meter hoge heuvel te bekijken.
Ze hebben de indruk dat er ondanks alle gezoek stukken bos moeten zijn overgeslagen. Vandaar dat reikhalzend naar de komst van de Nederlandse honden wordt uitgekeken.
‘We moeten kunnen uitsluiten dat Anthony hier is, voordat we het eiland kunnen verlaten‘.
Ook is er nog steeds hoop dat de advertentie, die ze zelf hebben gezet in de Bangkok Post, iets oplevert. De Thaise televisie kwam gisteren de zoekactie registreren. ‘Wie weet levert dat wat op‘.
In elk geval zal de werkgroep reddingshonden een goede bondgenoot zijn. Ze popelen om te komen helpen, benadrukt secretaris Spaan. Alleen moeten alle vergunningen vooraf wel rond kunnen komen. Als dat allemaal lukt gaan ze negen dagen weg:twee dagen voor de heenreis, vijf dagen op het eiland zelf en twee dagen voor de reis terug.
‘Ik heb er ook erg goede hoop op dat we wat vinden. Als deze vermiste man nog op het eiland is, dan zullen we hem zeker aantreffen, zoveel vertrouwen heb ik absoluut in de honden en hun begeleiders. Het eilandje is zeven bij drie kilometer - dat moet voor ons team heel goed te doen zijn‘.
Kunnen de vrijwilligers dan zomaar negen dagen op reis? ‘Ja‘, ze hebben met hun familie of hun baas de afspraak gemaakt dat ze er af en toe voor dit werk tussenuit kunnen‘. Het gezelschap dat zich voor de zoektocht in Thailand heeft aangediend is bont te noemen:een werknemer bij de belastingen, een veiligheidsdeskundige, een dierenarts, een politie-agent in ruste, een brandweerman, een winkeldame en twee huisvrouwen.


‘Vermist‘ zet honden in bij zoektocht in Thailand

van onze mediaredactie

HILVERSUM/ZWOLLE- 18 januari 2002 - Vijf reddingshonden en hun bazen vertrekken vandaag naar het Thaise eiland Ko Samet. Het Tros-programma Vermist heeft de reddingshonden Werkgroep Westervoort (RHWW) ingeschakeld om te speuren naar de Zwollenaar Anthony Zunnebeld die sinds 5 januari is verdwenen.

De veertigjarige Zunnebeld, mede-eigenaar van restaurant ‘De Eetkamer van Zwolle‘, was met zijn vriendin op vakantie op Ko Samet en verdween nadat hij uit het appartement vertrok om boodschappen te gaan doen voor het ontbijt. Alleen een werknemer van een natuurpark heeft Anthony, die op hem een verwarde indruk maakte, daarna nog gezien.
De zoektocht van de Thaise politie heeft tot nu toe niets opgeleverd. De plaatselijke politie beschikt echter niet over reddingshonden. Vermist schiet nu te hulp met de RHWW, dat een reddingsteam van getrainde honden en hun eigenaren stuurt. De werkgroep werkt op vrijwillige basis, voor de kosten van de zoektocht draait de verzekeringsmaatschappij van Zunnebeld op. De RHWW‘ers worden op Ko Samet bijgestaan door Tjis Ferwerda van het Bureau Vermiste Personen op de Noordzee, specialist in waterstroningen. Dit omdat er rekening mee wordt gehouden dat de Zwollenaar te water is geraakt. Daarnaast springt een ondersteuningsteam van gediplomeerde duikers, klimmers en abseilers bij.


Westervoortse honden gaan naar Thailand

Door onze verslaggever

WESTERVOORT - 18 januari 2002 - Een team van de Reddingshonden Werkgroep Westervoort vertrekt vanavond waarschijnlijk naar Thailand om de vermiste Zwollenaar Anthony Zunnebeld op te sporen. Zunnebeld verdween zaterdag 5 januari spoorloos op het vakantie-eiland Ko Samet.

Zunnebeld was daar samen met zijn vriendin en hij vertelde haar die bewuste dag even wat eten voor het ontbijt te halen. Hij keerde niet terug.

De Thaise politie heeft inmiddels wel een zoektocht gehouden, maar zonder speurhonden. Daarom is door de familie de Westervoortse werkgroep ingeschakeld. Het team bestaat uit tien personen en zes speurhonden. Naast de hondenbegeleiders, gaan ook een dierenarts en twee survivalspecialisten mee naar Thailand.

Secretaris Gerrit Spaan is druk met de voorbereidingen. "We gaan niet eerder weg dan dat alles geregeld is: visa, de reis, overnachtingen en veiligheid. Dat laatste is ook nodig. Het gaat om een terrein van zeven bij drie kilometer. Dat is niet zo groot, maar het is behoorlijk bergachtig. Je weet nooit helemaal zeker wat je allemaal tegenkomt."

De werkgroep werd ruim een week geleden benaderd om te gaan zoeken. Spaan: "We werden gebeld door medewerkers van het televisieprogramma Vermist. Daar werken we wel vaker mee samen. Dit keer gaat ook een televisieploeg mee."

Het is de bedoeling dat zondag, na aankomst op het eiland, begonnen wordt met een oriëntatie op het gebied. Maandag start de zoektocht. Het team geeft zichzelf vijf dagen de tijd om te zoeken. Daarna vertrekt het tiental weer richting Nederland.

Het gezelschap dat zich voor de zoektocht in Thailand heeft aangemeld is bont te noemen: onder andere een werknemer bij de belastingen, twee huisvrouwen, een brandweerman, een verkoopster en een politieagent in ruste. "Iedereen heeft vrij kunnen krijgen van zijn werk. Dat is ook een van de voorwaarden om lid te mogen worden van onze werkgroep", vertelt de Duivenaar.


  

Reddingshond Buddy naar Thailand

door Henk Brummelman

ZUTPHEN - 19 januari 2002 - De Zutphenaar Koos Sohns maakt deel uit van het team van negen vrijwilligers van de Reddings Honden Werkgroep Westervoort dat gisteravond is afgereisd naar Thailand. Op het kleine eiland Koh Samet, niet ver van Bangkok, gaan ze zoeken naar de verdwenen Zwollenaar Anthony Zunnebeld die daar sinds zaterdag 5 januari wordt vermist.

 

foto: Patrick van Gemert / Zutphens Persbureau.

 

Het team bestaat uit vijf reddingshonden, hun geleiders en nog vier leden van de werkgroep onder wie personen die klim- en duikervaring hebben.
Sohns is met zijn labrador Buddy al bij verschillende inzetten betrokken geweest waaronder een in Frankrijk. Het is echter de eerste keer dat hij met zijn hond gaat vliegen. Buddy krijgt wat dat betreft zijn vuurdoop, want hij krijgt te maken met een non-stopvlucht van meer dan twaalf uur naar Bangkok. De hond moet die tijd met de vier andere reddingshonden in het vrachtruim doorbrengen. Zij liggen al die uren in hun eigen benches, dat zijn draagbare kunststof hondenhokken. "Dat is helemaal zijn eigen vertrouwde hokje. Tijdens een training moet hij daar ook wel eens uren in liggen‘‘, zegt Sohns, die de lange reis het vervelendste onderdeel van de hele operatie vindt. Zeker omdat hij al die tijd geen contact met Buddy kan hebben.
De inzet van de reddingshonden wordt betaald door de reisverzekeraar van Zunnebeld. Op die manier wordt gehoopt duidelijkheid te krijgen over de situatie waarin de Zwollenaar nu verkeert.
Sohns is veiligheidskundige van een farmaceutisch bedrijf in Olst. Hij heeft de afspraak met zijn baas dat als het voor de werkgroep nodig is, hij snel verlof kan krijgen. "Maar we zijn vrijwilligers en we moeten hier gewoon snipperdagen voor opnemen.‘‘ Sohns verwacht maximaal een week weg te blijven.
In de loop van de week zal het hele heuvelachtige eilandje (kleiner dan Schiermonnikoog) worden afgezocht. Koh Samet is een natuurpark waar in een paar resorts kleinschalige, toeristische activiteiten zijn toegestaan. In die ressorts staan verscholen tussen de bomen kleine bungalowtjes.
Geprobeerd is om de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. Vandaar dat het grootste deel van het heuvelachtige eiland met bos is begroeid.
De honden zullen dit bos systematisch doorzoeken. De dieren opereren daarbij los van hun baas. Zij zijn getraind om op menselijke geuren af te gaan. Dat kan om zweet, adem of chemische processen in een stoffelijk overschot gaan. Een reddingshond is zo getraind dat als hij iets gevonden heeft, hij het zogeheten bringsel, dat hij aan een halsband om zijn nek heeft hangen, in zijn bek neemt. Op die manier maakt hij zijn baas kenbaar dat hij wat gevonden heeft. Samen gaan ze dan terug. Als de zoektocht op het land niets oplevert, zal ook met een boot rond het eiland worden gevaren. Want ook als een lichaam onder water ligt, kan de scherpe neus van een hond dit ruiken.
Een cameraploeg van Tros Vermist maakt de zoekactie mee. In een van de volgende uitzendingen komen daar beelden van. In de loop van de week zal actuele informatie worden gegeven op de Tros Vermist-site (http://www.tros.nl/vermist/). Ook op de site van de werkgroep (http://www.reddingshonden.nl), waarvan Sohns de webmaster is, wordt verslag gedaan.

 


Reddingshonden naar Thailand

Door onze verslaggever

WESTERVOORT - 19 januari 2002 - Een team van de Reddingshonden Werkgroep Westervoort gaat dit weekend naar Thailand om de vermiste Zwollenaar Anthony Zunnebeld op te sporen. Zunnebeld verdween zaterdag 5 januari spoorloos op het vakantie-eiland Ko Samet. Zunnebeld was daar samen met zijn vriendin en hij vertelde haar die dag even wat eten voor het ontbijt te halen. Hij keerde niet terug.

De Thaise politie heeft inmiddels wel een zoektocht gehouden, maar zonder speurhonden. Daarom heeft de familie de Westervoortse werkgroep ingeschakeld. Het team bestaat uit tien personen en zes speurhonden. Behalve de hondenbegeleiders gaan ook een dierenarts en twee survival-specialisten mee.

Secretaris Gerrit Spaan: "We gaan niet eerder weg, dan dat alles geregeld is: visa, de reis, overnachting en veiligheid. Dat laatste is ook nodig. Het gaat om een terrein van zeven bij drie kilometer. Dat is niet zo groot, maar het is behoorlijk bergachtig. Je weet nooit helemaal zeker wat je allemaal tegenkomt."

De werkgroep werd ruim een week geleden benaderd om te gaan zoeken. Spaan: "We werden gebeld door medewerkers van het televisieprogramma Vermist. Daar werken we wel vaker mee samen. Dit keer gaat ook een televisieploeg mee."

Het is de bedoeling dat zondag, na aankomst op het eiland, begonnen wordt met een oriëntatie op het gebied. Maandag start de zoektocht. Het team geeft zichzelf vijf dagen de tijd om te zoeken. Daarna vertrekt het tiental weer richting Nederland.

Het gezelschap dat zich voor de zoektocht in Thailand heeft aangemeld is bont te noemen: onder anderen een werknemer bij de belastingen, twee huisvrouwen, een brandweerman, een verkoopster en een politieagent in ruste.

"Iedereen heeft vrij kunnen krijgen van zijn werk. Dat is ook een van de voorwaarden om lid te mogen worden van onze werkgroep", vertelt de Duivenaar.


Nog geen resultaten bij zoekactie in Thailand

van onze nieuwsdienst

KO SAMET - 22 januari 2002 - Onder grote belangstelling van de Thaise media is de Stichting Reddings Honden Werkgroep Westervoort begonnen met de zoektocht naar de vermiste Zwollenaar Anthony Zunnebeld (40) op het vakantie-eiland Ko Samet. Ondanks twee lange zoekdagen is er tot dusverre geen resultaat geboekt, meldt Roy Ferwerda, een verslaggever in dienst van TROSVermist op de webside van het televisie-programma. Daar wordt nauwkeurig een dagboek bijgehouden over de speurocht op het eiland. (Zie ook: http://www.tros.nl/vermist/)

De vrijwilligersgroep reisde het afgelopen weekeinde onder begeleiding van twee mensen van de Nederlandse ambassade in Bangkok en een Nederlandse politieman van de ambassade naar het eiland: op zo‘n 160 kilometer van de Thaise hoofdstad.
Zaterdag werden ze door Anthony‘s vrouw Judith en haar zus Ineke opgewacht, die buitengewoon verguld bleken met de hulp van zo‘n sterke equipe uit Nederland - temeer omdat lokale hulptroepen het zoeken hadden opgegeven. Het zoeken in het natuurpark zal enigszins worden bemoeilijkt omdat er pythons en cobra's voorkomen - honden zijn daar erg bang voor. Zondag werd voor het eerst met duikers gezocht rond de kustlijn van het eilandje. Enkele van de zes honden gingen volgens Roy Ferwerda mee op die missie: ‘Ze kunnen aangeven wanneer een geur hen bereikt van een menselijk lichaam dat onder water is verdwenen‘. Tjis Ferwerda, de oprichter het het Bureau Vermiste Personen, dirigeerde de duikers.
ZEEKAARTEN
Deze ex-politieman, lid van het team, bestudeerde vooraf de zeekaarten van dit stuk van de Golf van Siam en heeft berekeningen gemaakt waar het eventuele stoffelijke overschot van Anthony Zunnebeld naartoe kan zijn gedreven. Gistermiddag gingen de hondengroepen in twee ploegen op pad, aldus deze Roy Ferwerda. ‘Prioriteit heeft het bergachtige gedeelte. Het is dicht begroeid en je moet beurtelings bukken voor dichte takken of over struiken heen stappen. Ook voor de honden is het zwaar. Om de drie uur moeten we een uur rusten. En vooral veel water drinken. De temperatuur is tegen de veertig graden‘.
De komst van de Nederlandse diplomaten blijkt van groot belang, aangezien de plaatselijke politiekorpsen op hun strepen kunnen staan en er voorzichtig moet worden onderhandeld. Nog steeds wordt bij de Thaise bewoners navraag gedaan naar Anthony. ‘Je kunt eigenlijk geen peil trekken op de reacties van de Thaise bevolking. Ze zijn zo vriendelijk en glimlachen en knikken blij als ze een folder met foto in hun hand krijgen. Iedere keer denken we weer dat ze Anthony werkelijk hebben gezien maar zeker ben je nooit‘, meldt de verslaggever vanTROSVermist.
‘Drie mensen wijzen in een richting op het eiland waar we nog niet zijn geweest. Wanneer ze iets gezien hebben en wat weten we niet. We gaan op onderzoek uit in die hoek‘.


Ook reddingshonden kunnen Zwollenaar niet vinden

door Jelle Boonstra

ZWOLLE/KO SALET - 23 januari 2002 - De kans dat Anthony Zunnebeld (40) nog wordt aangetroffen op het vakantie-eiland Ko Samet slinkt met het uur. Drie dagen lang heeft de vrijwillige reddingshondenbrigade Westervoort nu het eilandje afgezocht. Maar er is geen spoor meer aangetroffen van de Zwollenaar, die op 5 januari plotsklaps verdween, toen hij voor zijn vrouw Judith in hun vakantiehuisje even wat broodjes ging halen.

Inmiddels is zo‘n tachtig procent van het eilandje door de vrijwilligers uitgekamd. ‘We moeten nog één hoek doen - een klein stukje‘, zegt secretaris Gerrit Spaan. ‘Maar eigenlijk vervliegt onze hoop al dat de man, dood of levend, nog zal worden gevonden‘.
Donderdavond gaan de twaalf reddingswerkers met hun honden terug naar Nederland. De laatste dagen zullen worden gebruikt om het water intensief af te zoeken. ‘Maandag en dinsdag was dat onmogelijk vanwege de hoge golven. Je kunt alleen maar in hele kleine bootjes werken, want de honden mogen niet meer dan een centimeter of vijftig van de zeespiegel verwijderd zijn met hun neus. Anders werkt het niet‘.
Die wateractiviteiten zijn onder leiding van Tjis Ferwerda, de inmiddels gepensioneerde politieman van het Bureau Vermiste Personen Noordzee, een tak van het Korps Landelijke Politiediensten. Gerrit Spaan, de secretaris, geeft hoog over hem op.
‘Dat is een meneer die met de zeekaarten in de hand precies wist te zeggen waar een stoffelijk overschot kon worden gevonden. Als iemand inIJmuiden verdween, wist Tjis tot op 250 meter afstand te voorspellen waar het lijk gevonden kon worden‘.
Een betere hulp is nauwelijks voorhanden - buiten het reguliere circuit van de politie om. De familie klampt zich aan de fanatieke equipe vast, die lange dagen heeft gemaakt op het eiland. Ze maken er zich er ook niet bepaald gemakkelijk vanaf, onder leiding van Lousie Smits, die Spaan kenschetst als ‘een pitbull onder de mensen: zeer vasthoudend‘.
LEEUWENDEEL
Hij weet eigenlijk ‘voor 200 procent zeker‘ dat Anthony niet in de bossen ligt van de maximaal 130 meter hoge heuvel, waaruit het leeuwendeel van het Thaise eilandje in feite bestaat. ‘Dat gebied is van links naar rechts afgezocht, van noord naar zuid, alle routes zijn afgelopen, en het kan niet anders of we hadden Zunnebeld moeten vinden. Theoretisch kan het best eens zijn dat de honden de geur van mensen niet opvangen.ik heb wel eens meegemaakt dat we er op drie meter aan voorbij liepen.Maar het ligt dan aan de windrichting, en als je dan een schema met nog aanvullende routes maakt, waarvan je weet dat je de wind mee hebt, dan moeten alle hiaten er menselijk gesproken uitgehaald zijn‘.
Bovendien heeft het team geavanceerd GSM-apparatuur mee. Op het landkaartje van Ko Samet worden zo alle lijnen zichtbaar van waar de bossen zijn afgezocht. En het team is nu nagenoeg overal geweest‘.
Gerrit Spaan van de hondenclub weet niet wat de familie zal doen als zij van de vrijwillige hondergroep - noodgedwongen - donderdagavond laat terugreizen. ‘Misschien gaan ze mee, misschien ook niet‘. De ervaring heeft de hondenvereniging uit Westervoort geleerd dat het beëindigen van de acties een buitengewoon triest moment is.
‘Het liefst besluiten we de inzet dan natuurlijk ook met het vinden van een vermist persoon. Zelfs als we zo‘n persoon dood aantreffen, dan kan de familie dat uiteindelijk nog beter verwerken, dan een vermissing - een onzeker lot, dat blijft‘.


Thaise zoektocht nadert het einde

van onze nieuwsdienst

ZWOLLE/KO SAMET - 24 januari 2002 -In de grootscheepse zoektocht naar de vermiste Zwollenaar Anthony Zunnebeld (40) op het Thaise vakantie-eiland Ko Samet zijn gisteren 50 Thaise politiemensen in actie gekomen om het eiland voor de laatste keer zeer grondig uit te kammen.

De vrijwillige reddingshondenwerkgroep Westervoort heeft samen met hun stromingsdeskundige Tjis Ferwerda woensdag ook enkele kleinere eilanden ten zuiden van Ko Samet in de speurtocht betrokken - tot nu echter zonder enig resultaat. Judith, de echtgenote van de vermiste Zwollenaar heeft, zoals nu blijkt, in de eerste week na de vermissing van Anthony Zunnebeld bij de politie een man moeten identificeren, die in hetzelfde weekeinde tijdens het zwemmen tussen de rotsen in het water was vast komen te zitten en jammerlijk verdronk. Het bleek echter om een andere westerling te gaan.
AFGEZOCHT
De hondenwerkgroep is van oordeel dat het eiland ‘zeer grondig is afgezocht‘ en dat de kans minimaal moet worden geacht dat Anthony Zunnebeld daar nog is. Maar verslaggever Roy Ferwerda, die voor het televisie-programma TROSVermist naar het eilandje reisde om aan de zoektocht deel te nemen - heeft daar een andere mening over . Het is altijd mogelijk dat Zunnebeld zich kan verbergen op een punt van het eiland, schrijft hij in zijn dagboek op http://www.vermist.nl.:‘Het is een oord waar je je jaren ongemerkt verscholen kunt houden‘. Volgens de politie verblijven daar ook al enkele jaren zwervers, waaronder enkele uit Europa. ‘Ik heb hier met een Nederlandse jongen gesproken die zich al een jaar vermist houdt. We zijn nu ook op het water aan het zoeken. Vooral aan de zuidkust van het eiland waar je niet zou verwachten dat Anthony naar toe is gelopen. Daar staat de wind en de stroming volgens Tjis Ferwerda niet landinwaarts. Maar niemand heeft iets gezien. De honden worden ook voortdurend afgeleid door de vele vissers die er hun dagelijkse maaltje binnenhalen‘, aldus de verslaggever.
NIET OPGEVEN
De vrijwilligersploeg gaat vrijdag terug naar huis - nog steeds onder begeleiding van de ambassade. De familie van Zunneveld hebben de reddingswerkers inmiddels laten weten het zoeken naar Anthony beslist nog niet op te willen geven.


Zwollenaar Anthony blijft zoek in Thailand

KO SAMET- 25 januari 2002 - ‘Alle kronkelpaden zijn belopen, de honden hebben bijna iedere stukje eiland kunnen bereiken, maar niets!‘, meldt Louise Smits via het internet, vlak voordat ze vertrok uit Thailand. De groep vrijwilligers en hun honden keren onverrichterzake naar Nederland terug.

Smits: ‘Anthony kan zich nog ergens verscholen hebben in de voor de honden onbegaanbare bossages en daar zijn bezweken. Er zijn hier echt ondoordringbare gedeelten. Dat is die 1/10 procent van het gebied dat we niet hebben kunnen doorzoeken. Ook kunnen we een mens niet vinden als-ie zich in een huis of schuur bevindt. Als Anthony op welke manier ook ook een huisje heeft kunnen binnendringen dan is hij voor de honden onvindbaar.‘ Ook het onderzoek op het water van de Golf van Siam onder leiding van de Nederlandse stromingsdeskundige Tjis Ferwerda leidde niet tot een oplossing in deze geruchtmakende vermissingszaak. Nog altijd wordt de mogelijkheid opengehouden dat Anthony in zijn verwarde toestand naar het vaste land van Thailand kan zijn gereisd. Erg plausibel is die verklaring evenwel niet. Anthony had slechts een paar euro‘s aan kleingeld bij zich: te weinig om er lange tijd van te leven.
Bovendien is de enige officiële verbinding met de vaste wal een klein veerbootje. Er heeft zich niemand gemeld die met zekerheid weet of Anthony op dat pontje is gesignaleerd op terugweg naar de kust. Evenmin is er door eigenaren van de kleine zeil- en motorbootjes gereageerd, die geregeld van en naar het eilandje varen. Vlak voor vertrek gaf de vrijwilligersgroep nog een persconferentie - waarop opnieuw zeer nadrukkelijk de foto‘s van Anthony Zunnebeld werden getoond. Maar een gouden tip vanuit het publiek is tot dusverre uitgebleven.
Louise Smits heeft een erg dubbel gevoel over de zoektocht naar Anthony, zo is te lezen op de site van TROS-Vermist. De hondengroep moest de actie dus met negatief resultaat afsluiten. ‘Het woord ‘negatief‘ klinkt vreemd omdat ‘positief‘ betekent dat we zijn stoffelijk overschot zouden hebben aangetroffen, want daar zijn de honden naar op zoek. Dat nieuws zou natuurlijk vreselijk tragisch zijn maar daarmee komt voor de familie in ieder geval een eind aan die onzekerheid‘.


Man blijft zoek in Thailand ondanks inzet reddingshonden Westervoort

Door SIMON TROMMEL 

WESTERVOORT/BANGKOK -  25 januari 2002 - Reddingshonden uit Westervoort hebben de in Thailand vermiste Anthony Zunnebeld niet kunnen vinden. De Reddings Honden Werkgroep Westervoort (RHWW) heeft een week gezocht naar de 40-jarige Zwollenaar Zunnebeld. In die tijd is 99,9 procent van het eilandje Ko Samet, waar hij het laatst is gezien, afgezocht.

"Vreselijk jammer", zegt Louise Smits van de RHWW vermoeid vanuit Thailand, vlak voordat ze in Bangkok het vliegtuig instapt. "Positief is wel dat de Thaise overheid naar hem blijft zoeken. Waar we heel blij mee zijn, is alle medewerking van de overheid. We hebben politie-escortes gehad van en naar het vliegveld; de overheid hier is echt heel coöperatief."

Bestuurslid Gerrit Spaan van de RHWW baalt ervan dat Zunnebeld niet is gevonden. "Je haalt er toch heel wat voor uit de kast. Het is dieptriest voor de familie. Die zit in zak en as. Ze zijn bereid overal heen te vliegen waar iemand zegt dat hij een glimp van hem heeft gezien."

De Westervoorters zochten samen met het TROS-programma Vermist en met een Thaise reddingsploeg van vijftig mensen naar de man die sinds zaterdag 5januari is verdwenen.

Anthony Zunnebeld was op het bountyachtige eilandje op vakantie. Hij verliet die zaterdag zijn verblijfsadres en zei tegen zijn vriendin dat hij even wat te eten zou halen voor het ontbijt. Zunnebeld keerde niet meer terug. Hij voerde tijdens zijn tocht nog een gesprekje met een Thaise man, waarin hij een verwarde indruk maakte.

Ook was hij de weg kwijt. De Thai heeft hem vervolgens nog een slok water gegeven. Daarna ontbreekt ieder spoor.

De RHWW is via het televisieprogramma in Thailand terechtgekomen. Onder meer met medewerking van de verzekering en van de Thaise overheid hebben ze de afgelopen week gezocht.

Eén ding staat vast: in de open lucht hebben de honden Zunnebeld niet gevonden. Ze hebben alles afgezocht, op een piepklein stukje ondoordringbare jungle na.

Er is een kleine mogelijkheid dat hij zich in een huis of schuur heeft verscholen. Daar kunnen de honden hem ook niet ruiken. Verder bestaat de kans dat hij richting het vasteland is vertrokken. Vermist gaat daar zijn pijlen op richten.

Loes Leeman van het programma: "We gaan daar nu een grote campagne beginnen. Pers en overheid werken mee, er is ook een beloning uitgeloofd. Vast staat wel dat je in Thailand makkelijk kan verdwijnen. We hebben op Ko Samet twee mensen gevonden, die elders als vermist te boek stonden."

Vanavond rond tien uur uur begint de uitzending van Vermist, waarin onder meer aandacht wordt besteed aan de Reddings Honden Werkgroep Westervoort.

Copyright © 2002 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden


Beloning voor het vinden van Anthony

van onze nieuwsdienst

ZWOLLE/BANGKOK - 29 januari 2002 - Onder regie van de Nederlandse ambassade wordt in heel Thailand uitgekeken naar de vermiste Zwolse restauranthouder Anthony Zunnebeld (41), die tijdens zijn vakantie verdween op het eilandje Ko Samet.

Na het vertrek van het reddingsteam van TROSVermist, afgelopen vrijdag, zijn echtgenote Judith en haar zus Ineke naar de hoofdstad Bangkok gereisd. Hun hoop is nu vooral gericht op de Nederlandse ambassade, lokale (politie-) autoriteiten en de Thaise media. Nagenoeg alle kranten volgen de zoektocht naar Anthony op de voet, terwijl foto‘s van de vermiste Zwollenaar ook in diverse journaal-uitzendingen worden getoond. Zunnebeld‘s familie heeft 100.000 Thai baht beloning (2.500 euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot het vinden van Anthony. Op het eiland weet inmiddels iedereen van de verdwijning van de Hollandse kok. Taxichauffeurs hebben folders op hun wagens geplakt of delen ze uit en in het lokale hotel hangen ook opsporingsaffiches.
HUTJES
Volgens Roy Ferwerda, de verslaggever van TROS Vermist die op Ko Samet meezocht, gaan er nog steeds geruchten dat een onbekende westerling zich ergens in de bossen schuilhoudt. ‘Een op het eiland wonende Nederlander heeft de taak op zich genomen om alle geruchten en tips direct te blijven controleren en onderzoeken. Iedere dag zal hij de hutjes doorsnuffelen waarin ‘s nachts wel eens wordt geschuild‘.
Volgens de speurders is het mogelijk op het eiland te overleven zonder eten te moeten kopen. Zuiver drinkwater is er weliswaar niet, maar wel voldoende cocosnoten. Ferwerda: ‘Ko Samet is bovendien een Boeddistisch eiland; hulpvaardigheid staat bij de bewoners hoog in het vaandel. Elkaar eten geven en op andere manieren helpen horen daar ook bij.‘

Copyright © 2002 Zwolse Courant - alle rechten voorbehouden


Vervolg aan Zunnebeld-zoektocht

van onze nieuwsdienst

ZWOLLE/HILVERSUM - 8 MAART 2002 - Tros Vermist, het tv-programma waarin vermiste Nederlanders worden opgespoord, heeft een oproep laten uitgaan naar drie Rotterdammers, die met stelligheid beweren dat ze Zwollenaar Anthony Zunnebeld (41) nog ná zijn verdwijning van het Thaise vakantie-eiland Ko Samet hebben gezien.

Zunnebeld, chefkok en mede-eigenaar van restaurant ‘De Eetkamer van Zwolle‘ verdween op 5 januari van het piepkleine eiland, waar hij met zijn vrouw vakantie hield. Een wekenlange speurtocht leverde niets op. Er werd zelfs met zes honden en een speciaal opsporingsteam uit Nederland op het eiland en de zee rondom gezocht, maar zonder enig resultaat. Ook het plaatsen van portretten in de Thaise media en het uitloven van een beloning heeft in de afgelopen maanden niets nieuws opgeleverd.
Drie Rotterdammers zeggen nu dat ze Anthony begin februari nog hebben gezien in de zogeheten ‘Boyztown‘ van Pattaya, de zogenaamde homowijk van deze Thaise toeristenstad. Hoewel het de redactie van Tros Vermist voorlopig niet meer dan een ‘losse flodder‘ lijkt, wordt nu toch heel gericht naar deze tipgevers gezocht. Het gaat om drie jongens die in het Hotel Palm Beach verbleven. ‘Eén jongen had kort, donker haar en de andere had blond haar: wie herkent deze jongens aan de hand van de omschrijving?‘, is de oproep.
Ex-Zwollenaar Kees de Jong, die in Pattaya woont, heeft de drie Rotterdamse jongeren gesproken, maar is hen daarna uit het oog verloren. Heel erg jammer, natuurlijk, vindt ook Judith Kuper, de echtgenote van Anthony Zunnebeld. ‘Het is zaak dat we die jongens vinden‘, aldus een vastberaden Judith die zich dagelijks nog uren bezig houdt met de opsporing van haar man.
De redactie van Tros-Vermist stelt overigens dat het niet erg aannemelijk is dat het drietal Zunnebeld daadwerkelijk heeft gezien. De Zwolse chefkok verdween begin januari in een als ‘overspannen‘ omschreven toestand van het eiland. Niemand heeft hem naar het vasteland zien terugreizen. Pattaya ligt toch op zeker 110 kilometer afstand. De Zwollenaar had slechts een handvol munten op zak, in elk geval onvoldoende om er mee te reizen of langere tijd van te kunnen leven.
‘Maar goed, elk spoortje is er één‘, zegt Pim Faber van de Tros-redactie: ‘Er zijn mensen die zeggen dat ze hem hebben gezien en je moet dat onderzoeken al is het alleen om zo‘n mogelijkheid uit te kunnen sluiten‘.
René Leys van de reisorganisatie ‘Gay Holiday in Thailand‘. heeft de oproep van Tros-Vermist inmiddels overgenomen. De 700 leden van zijn internetsite wordt gevraagd om alert te zijn en uit te kijken. Dagelijks zijn er wel leden van de club in Thailand, schrijft René én in de buurt van het Palm Beach hotel. Ze houden hun ogen extra open tijdens hun rondes in Pattaya.
Volgens de Tros-redactie is het ‘zo goed als uitgesloten‘ dat Zunnebeld uit de kast moet zijn gekomen en naar Pattaya is gereisd, dat past niet in het profiel van de zaak en ook niet in het profiel van de verdwenen Zwollenaar. ‘Het kan zijn dat hij toch in Pattya is geweest en een keer door de stad heeft gelopen en daarbij is gesignaleerd‘.
Nu de zaak zo muurvast zit is de redactie bereid om alles te proberen.
Op verzoek van de familie heeft de omroep, die destijds de reis van de reddingshonden mee hielp organiseren, ook een nieuwe opsporingsposter gemaakt, waarin een klein baardje is bijgetekend op het portret van Zunnebeld. ‘We wilden ook een beeld van van hoe Zunnebeld er na enkele dagen uit zou kunnen zien: ongeschoren‘.
Deze ‘in tijd geactualiseerde poster‘ is inmiddels op internet gezet. Reizigers naar Thailand is gevraagd om de nieuwe versie van de poster op strategische punten op te hangen.

Copyright © 2002 Zwolse Courant - alle rechten voorbehouden


 

© Reddings Honden Werkgroep Westervoort
~ Home ~ ~ Sitemap ~ Disclaimer ~ Back ~ Top page ~

ROBUSTUS AB COLLABORARE DUM ZAMIA
Sterk door samenwerken tijdens vermissingen