Liemers

Ondernemers in actie voor reddingshonden

Door onze verslaggever      (19 juli 2002)

WESTERVOORT - De Reddingshonden Werkgroep Westervoort (RHWW) komt niet in aanmerking voor plaatselijke, regionale of landelijke subsidies. "Te zot voor woorden", vindt woordvoerder Arjan Venema van de Westervoortse winkeliersvereniging. De komende maanden gaan de ondernemers daarom een actie op touw zetten om geld in te zamelen.

RHWW heeft op korte termijn 150.000 euro nodig om een uitrukkazerne te kunnen aanschaffen. De vereniging heeft een aanbod gekregen om een gedemonteerd pand te kopen uit een failliete inboedel. RHWW heeft het geld niet en wil geen lening aangaan.

De Westervoortse reddingshonden worden over de hele wereld ingezet om vermiste personen op te sporen. Het meest worden de honden ingezet in de regio.

Het grensoverschrijdende werk dreigt de RHWW nu op te spelen. De gemeente Westervoort heeft aangegeven de vereniging niet te willen subsidiŽren, omdat de club gemeentegrensoverschrijdend werkt. Een aanvraag bij de provincie is ook afgewezen, omdat de RHWW landelijk wordt ingezet. Het rijk heeft aangegeven dat er best geld is voor de vereniging, maar dat ze daarvoor bij de gemeente Westervoort moet zijn. "En zo is de cirkel rond. We schieten er niets mee op", stelt RHWW-voorzitter Louise Smits.

De uitrukkazerne is volgens de voorzitter absoluut noodzaak. "We moeten een centrale ruimte krijgen, waar we al ons materiaal kunnen opslaan. Op dit moment liggen de spullen door heel Nederland. Dat maakt het moeilijk om snel en gecoŲrdineerd in actie te komen.

"Smits spreekt van een onwerkbare situatie, waar snel een einde aan moet komen. "Laatst werden we opgeroepen voor een zoektocht in het Duivense Broek. Kwamen we daar, waren we de portofoons vergeten. Die moeten dan nog snel ergens vandaan gehaald worden. Sta je daar. Dat kan je allemaal voorkomen door alles centraal op te slaan."

De ondernemers Arjan Venema en Bob den Engelsen snappen de wereld even niet meer. "De gemeente gooit honderdduizend euro kapot aan drempels, maar een vereniging die mensenlevens redt wordt in de kou gezet."

De plaatselijke winkeliersvereniging gaat nu dan maar zelf tot actie over. Bij de gemeente Westervoort is deze week een vergunning aangevraagd om collectebussen in winkels te mogen plaatsen. "We gaan ervan uit dat dat gaat lukken voor 5 augustus, als hier in het centrum een grote braderie wordt gehouden. De bussen krijgen een prominente plek in de winkels."

En daar blijft het volgens de ondernemers niet bij. Venema: "Ik heb al van verschillende collega's gehoord, dat ze zelf ook geld willen geven. We kunnen daar nu alleen nog niets voor organiseren als winkeliersvereniging omdat veel mensen op vakantie zijn. We willen daar later op terugkomen."

Louise Smits is content met de actie van de ondernemers. "We hebben het lang genoeg geprobeerd bij de overheid. Nu gaan we ons concentreren op ondernemingen. Er zijn zo veel bedrijven in deze regio. Als we nu honderdvijftig bedrijven vinden, die duizend euro willen doneren. Dan zijn we er al. Die uitrukkazerne moet er gewoon komen. Zoals het nu gaat, kan het niet langer."

Particulieren en bedrijven die de werkgroep willen steunen, kunnen een bedrag storten op bankrekeningnummer 1973505 t.n.v. RHWW, Ganzepoel 5, Westervoort.

Copyright © 2002 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden